Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot planerad tandläkarstängning

Nästa år kan Hede bli av sin mottagning. Landstinget ska sänka sina kostnader och säkra tillgänglighet och kvalitet. Då finns det inte plats för folktandvårdens klinik i Hede.

Annons

– Nu är det dags att agera. Varför ska just Hede-Vemdalen drabbas när landstinget tror sig spara pengar, undrar S-politikern Sune Halvarsson i Hedeviken.

Han är less på både tjänstemän och de politiskt valda inom landstinget som han menar gång efter annan drar in förutsättningarna för bra vård i området.

– Det var lika med hälsocentralen i Hede. Den skulle läggas ner, dessbättre kunde den räddas tack vare byborna, det verkar som landstinget anser att i Hede-Vemdalen kan man plocka bort allt, säger Sune Halvarsson.

De planerade förändringarna inom folktandvården i länet ska både sänka kostnaderna och säkra tillgänglighet och kvalitet. Nu ligger tre förslag på politikernas bord. I alla tre finns Hede med och ska stängas.

Det mest långtgående alternativet innebär att sju kliniker i länet läggs ned och det skulle innebära att antalet behandlingsrum minskas från 92 till 72. Kostnadsminskningen beräknas till drygt 4 miljoner kronor, men förslaget innebär inga personalneddragningar. Besparingen ska göras på andra områden.

– Vi sänker de fasta kostnaderna. Lokalhyran är en del, men framför allt handlar det om dyr utrustning som bland annat IT och röntgen som är ganska kostsamt, säger Kristin Gahnström Jonsson, centrumchef för tandvården inom Jämtlands läns landsting.

Hon har förståelse för att nedläggning av kliniker innebär oro. Kristin Gahnström Jonsson anser att fördelarna överväger när klinikerna blir färre, men större och med ett arbetssätt som i högre grad än i dag är organiserat i team.

– Det viktigaste är medborgarnas tillgång till folktandvården och vi kommer att kunna ha ökade öppettider om vi har minst två team på varje klinik.

– De får en längre resa, men de kan komma på andra tider och de får en bättre samlad kompetens.

Antalet patienter i Hede är 1 438 personer. Funäsdalen 1 504 och Sveg 2 686. Landstinget har valt att inte räkna med asylsökande och akutpatienter i de siffrorna.

Varför lägga ner Hede och inte Funäsdalen?

– Patientunderlaget är något större i Funäsdalen. Men vilken av klinikerna som ska bort har jag egentligen ingen åsikt om, säger Kristin Gahnström Jonsson.

Sune Halvarsson menar att det måste vara bättre att satsa på en folktandvård som ligger geografiskt centralt.

– Hede ligger då perfekt. Om människorna i Hede-Vemdalen ska åka nära 7 mil borde väl även de i Funäsdalen kunna göra det.

– Dessutom tror jag att landstingets befintliga lokaler i Hede är både större och bättre än de i Funäsdalen.

Hälsocentralen i Hede invigdes 1984 och tandsköterskorna Gertrud Amundsson, Lena Backman, Gunilla Åström och tandhygienisten Margareta Selin har varit med från början. De har informerats om nedläggningshotet och har blivit lovade fortsatt jobb. Var är oklart.

– Men naturligtvis vill vi att mottagningen borde vara kvar, säger Gertrud Amundsson.

När det gäller Härjedalens befolkningsminskning är landstingets siffror mörka. Enligt deras prognos är det år 2021 endast 9 434 bofasta härjedalingar kvar. Ett tapp på över 800 personer jämfört med i dag.