Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot sänkt stöd till konstgräset på Lövsta

Lövsta Aktivitetscenter och Frösö IF känner sig svikna när kommunen sänker driftsbidraget till konstgräset på Lövsta med 100 000 kronor.

Ett 40-tal medlemmar i Frösö IF visade vid en demonstration i går sitt missnöje med hur Östersunds kommun behandlar föreningens satsning Lövsta Aktivitetscenter AB.

Lövsta har fått problem att klara ekonomin sedan kommunen sänkt driftbidraget till anläggningen med 100 000 kronor i år. Det innebär att Lövsta Aktivitetscenter nu inte klarar att betala räntor och amortering till banken.

– Vi har en likviditetskris och i går skulle vi ha betalat Swedbank. Det här innebär att vi kommer att gå i konkurs, och vi kräver därför att vi får ett behålla vårt tidigare driftstöd, säger Pelle Simonsson, ordförande i styrelsen för Lövsta Aktivitetscenter AB.

Det akuta ekonomiska läget beskrevs av medlemmarna med vita snöbollar som formades till siffror på det gröna konstgräset. Ett tydligt budskap som riktas till kommunens politiker.

– 50 miljoner kronor är det kommunen satsat på Jämtkraft arena och ÖFK, och 200 000 kronor är den ökade ram som arenans driftsbolag får i år, säger Pelle Simonsson.

– Det görs samtidigt som vårt driftsbidrag från kommunen sänks med 100 000 kronor.

På Lövsta är 400–500 barn och cirka 300 korpspelare knutna till aktivitetscentret.

– Det som händer är att luften nu går ur oss alla som jobbar ideellt med Lövsta, säger Mona Sunnfors, ordförande i fotbollssektionen.

– Många är positiva till vår verksamhet, men likt förbannat går vi konkurs, säger Pelle Simonsson

med konstgräs på flera planer 2006 kostade totalt 6,4 miljoner kronor. Konstgräset finansierades med ett kommunalt borgenslån på 3,4 miljoner och ett lån hos Swedbank på 3 miljoner kronor. Efter två år har lånen amorterats ner med 2 miljoner kronor och i dag är Lövsta Aktivitetscenter skyldigt kommunen 2,6 miljoner kronor och Swedbank 1,8 miljoner kronor.

– Kommunledningen har anfört att vi har haft höga lönekostnader, men det var i starten av projektet. I dag är lönekostnaden 100 000 kronor per år, säger Arne Eskilsson, ordförande i Frösö IF.

Karin Thomasson, som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, försvarar nämndens nerdragning av anslaget.

– Under de första två åren fick Lövsta tillfälligt förstärkt driftsstöd, och det står också tydligt i protokollet.

– Det är Frösö IF som är ägare till Lövsta Aktivitetscenter och här borde moderklubben kliva in och täcka en tillfällig likviditetsbrist.

– Jag vet inte i detalj hur klubbens ekonomi är, men efter vad jag har hört så har de 1,3 miljoner kronor i likvida medel.

Karin Thomasson tycker även att jämförelsen med Jämtkraft Arena haltar.

– De borde jämföra sig med Häggenås sportklubb i stället.