Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester stoppar plan på fotbollsplan vid Åre kyrka

Det blir ingen fotbollsplan vid Åres medeltidskyrka.
– Det blev sådana massiva protester och länsstyrelsen var beredd att överpröva ärendet, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Kommunstyrelsen går inte vidare med planerna på en fotbollsplan vid Åre kyrka som är den enda bevarade medeltidskyrkan i fjällvärlden.

Åre kommun tog i november fram ett planprogram för ny fotbollsplan. De allra flesta som yttrande sig i frågan var negativt inställda till förslaget.

– Förpassa förslaget till papperskorgen, skrev Åre församlings kyrkoråd.

Tunga instanser som länsstyrelsen och Jämtlands läns museum var inte heller nådiga i sina omdömen. Länsstyrelsen påpekade att en fotbollsplan är ett stort avsteg från riksintresset och att det därför finns motiv för överprövning av en kommande detaljplan. Platsen är olämplig, svarade Jämtlands läns museum som vill värna om det öppna landskapet.

Men även bybor, som inte varit sakägare, har protesterat mot förslaget. Listor med 700 namn har samlats in mot förslaget.

– Vi ville få utrett om det fanns någon acceptans för en fotbollsplan på kyrklägdan. Nu har vi fått svaret att det kommer att stupa vid nästa instans, säger Eva Hellstrand (C).

Att gå vidare nu när vi vet att det kommer att stupa är ingen idé, menar Hellstrand.

– Vi kommer att fortsätta jobba med frågan och försöka hitta en annan plats.

Även oppositionen delar majoritetens uppfattning. Anna-Caren Sätherberg (S) ser ingen anledning att fortsätta detaljplaneprocessen.

– Det blev sådana massiva protester och länsstyrelsen var beredd att överpröva ärendet, säger hon.