Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesterade mot IS

Den terrorstämplade sekten IS (Islamiska staten) orsakar död och förintelse där den drar fram i den syriska staden Kobane. Striderna har pågått i mer än tre veckors tid och en stor del av befolkningen har flytt till bland annat Turkiet.

Under lördagen anordnades en demonstration i Östersund mot IS, där en grupp människor samlades på Stortorget för att uttrycka sitt missnöje över omvärldens agerande. Ferat Uzun från Östersund är kurd och har anhöriga i Turkiet som vittnar om stor oro för utvecklingen.

– Våra anhöriga tror att det är regimen i Turkiet som har hjälpt IS att bli så stora, och vill sätta press på den svenska regeringen och västalliansen att agera hårdare mot dem, säger Ferat Uzun.

Ferat tror att de bor uppskattningsvis 300 kurder i Östersund, och många av dem deltog i demonstrationen. Även den del lokala politiker, som exempelvis folkpartiets Pär Löfstrand och miljöpartiets Anna Hildebrand, syntes bland demonstranterna.