Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesterna blev för massiva

Proteststormen mot beslutet att släcka gatubelysningen i Östersund har fått kommunen att backa ett halvt steg.

Belysningen kommer att tändas igen de två närmaste helgerna, natten mot lördag och söndag 9-10 och 16-17 maj.
– Vi bedömer att vi bör ha tänt de helgerna. Det har inte hunnit bli riktigt ljust och folk ska inte behöva känna sig otrygga, säger Göte Murén (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden.
Göte Murén har tagit beslutet själv eftersom nästa sammanträde i nämnden inte är förrän 27 maj.

Beslutet att ha släckt på vardagarna står dock fast. Men den stora förändringen kommer att synas i höst. Frösöbron och Vallaleden kommer att fortsätta vara oupplysta även när höstbelysningen är påsatt. Samma sak gäller Litsvägen fram till skidstadion och Stockevägen fram till F4.
Mellan 01.00 och 05.00 på vardagsnätterna blir det riktigt becksvart. Då kommer hela staden utom centrum att vara nedsläckt.
– Det är inte roligt att fatta sådana beslut, men vi är satta att spara pengar och belysningen kostar 2 000 kronor i timmen, säger Göte Murén.


– De kan ta bussen istället.
Syftet med att släcka gatubelysningen är att värna om miljön och spara 1,5 miljoner kronor per år. Men poliser och företagare varnar för att det kan bli fler överfall och inbrott och i slutändan dyrare för samhället.
– Det är lätt att sprida farhågor, men det här kan föra med sig positiva saker också, säger Göte Murén.
– Kanske blir folk mer försiktiga och tar mindre risker när de går ut på kvällarna. Och om användningen av reflexer ökar skulle det vara väldigt bra.
Göte Murén säger att miljö- och samhällsnämnden ska diskutera hur nedsläckningen har tagits emot på nästa sammanträde.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi ska i alla fall diskutera medborgarnas reaktioner, säger han.