Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proteststorm i Albacken mot mer vindkraft på Mörttjärnberget

På en väggmålning i ett rum i Villa Albacken springer mästerlöparen Gunder Hägg. Fartvinden får håret att stå rakt ut i nacken. På måndagskvällen blåste det än mer.

Det var Statkraft som hade kallat till mötet för att informera om den vidare utbyggnaden av vindkraftsparken på Mörttjärnberget.

De 37 vindkraftverk, 171,5 meter höga, som uppfördes 2014 ska enligt Stat krafts planer få sällskap av 6 stycken 200 meter höga vindkraftverk.

Räknat från Albacken ska de stå framför de 37 andra vindsnurrorna och därmed vara väl synliga från byn.

Några av kommentarerna: ”Varför ska det byggas närmare byn”? ”Vi kan tänka oss tre nya verk, 171 meter höga”. "Få till ljudproblemen först, håll ljudnivån som ni lovade - innan ni fortsätter”.

– Ni har era 37 verk, det räcker. Det handlar bara om pengar, sa Nollie Knoop från Måsjön ett par kilometer nordöst om Albacken.

Tillsammans med maken Wilco de Lange driver hon ett turistföretag.

Nollie Knoop berättade att hon och de andra i familjen, och en del av de gästande turisterna, mår dåligt av ljudet från vindkraftverken och fruktar att det kommer att bli än värre med de ännu högre vindsnurrorna.

Hon vet inte om de kommer att kunna bo kvar.

– Jag tror att färre kommer att flytta hit.

Eje Åhlander som fram till sin ålderpensionering i fjol jobbade som distriktsläkare i Kälarne varnade för mycker allvarliga effekter av infraljudet, det icke hörbara ljudet, från vindkraftverken.

– Man får koncentrationsstörningar och svårt att sova. Pågår det länge kan det leda till depression. Stresspåslaget gör att blodtrycket alltid är högt och i värsta fall kan det leda till hjärtinfarkt.

Han anser att planerna på ytterligare vindkraftsutbyggnad måste läggas på is tills vidare.

Urban Blom från Stockholm som är vd för Statkraft vind AB hävdade att det är mycket psykologi i hur folk upplever ljud och han framhöll att Statkraft jobbat hårt för att komma tillrätta med det oljud som varit och som kan uppstå ibland innan snurrorna nått upp till driftnivån på 11,5 - 12 varv per minut.

Han illustrerar det med en gammaldags, utvändig, cykeldynamo och klickar till en gång per varv när man vrider på trissan som ska ligga an mot däcket.

Det var redan i oktober 2013 som Statkraft hos miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Härnösand ansökte om att få fortsätta med 6 vindkraftverk till på Mörttjärnberget efter de 37 första.

Bräcke kommun skulle redan ha yttrat sig men har fått anstånd med sin avstyrkan eller tillstyrkan till i juni, efter kommunfullmäktiges sammanträde 8 juni.

Det är miljöprövningsdelegationen i Härnösand som fattar beslut, men den tar stor hänsyn till vad berörda kommuner säger.

Oavsett om det blir ett ja eller ett nej kan beslutet överklagas, till mark- och miljödomstolen i Östersund och till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i Stockholm. Men för prövning där krävs ett prövningstillstånd.

Det gjordes enbart ett överklagande mot de 37 första vindkraftverken. Det kom från Jovnevare sameby, men bifölls inte.

Tre av Bräckes ledande politiker fanns bland det 50-tal personer som kom till informationen. Det var kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Draxten (S), kommunstyrelsen andra vice ordförande Barbro Norberg från Landsbygdens Framtid i Bräcke, och oppositionrådet Theresa Flatmo (C)

Läs mer:

Det kan bli mer vindkraft på Mörttjarnberget - domstol rev upp beslut

Vindkraftverk stoppade

Här skapade vindkraften nya jobb

Insändare: vindkraften påverkar människors hälsa