Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provsvaren visar: Ytterligare tre av de avlidna på äldreboenden bar på covid-19

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Provsvaren från de avlidna på Östersunds kommuns äldreboenden har kommit. De visar att ytterligare tre varit konstaterat smittade av coronaviruset. Analyserna av de två andra avlidna fick negativa svar även hos Folkhälsomyndigheten.

Det innebär totalt åtta konstaterade dödsfall i covid-19 på äldreboenden i Östersund.

Det är på två äldreboenden i Östersunds kommun där smittan har kommit in. På det ena har två personer avlidit medan en tredje varit sjuk men tillfrisknat.

På det andra har totalt nio personer dött med misstänkt coronasmitta. Innan helgen kunde man konstatera att tre av dessa testats positivt för covid-19. I fem av fallen var de egna proverna negativa, och därför skickades de till Folkhälsomyndigheten för ytterligare analys.

I ett fall har det inte gått att göra provtagning.

Svaren har nu kommit från Folkhälsomyndigheten. Tre provsvar visar på smitta, medan två fortsatt är negativa.

– Så det är sammanlagt åtta som har avlidit i covid-19. Det är inga fler som har avlidit sen i fredags, säger kommunens vård- och omsorgschef Robert Brandt.

Två av proverna har alltså kommit tillbaka negativa även från Folkhälsomyndigheten. Det kan betyda att personerna inte varit smittade, även om det inte är helt säkert.

– Det kan det ju göra. Jag vet ingenting om deras kliniska bild, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen.

– Men om även analyserna på Folkhälsomyndigheten är negativa så ökar ju det möjligheten att de har dött av någonting annat.