Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiatrin får både ris och ros av brukarna

Äldre kvinnor får vänta längst, unga män har inga förebilder i personalen och brukarinflytandet är inte vad det borde vara. Det visar landstingets första brukarrevision av psykiatrin.

Det behövs mer än pålästa experter och driven personal för att få en psykiatrisk verksamhet att fungera på bästa möjliga vis. När verksamheter ska utvecklas kommer ofta brukarnas egna synpunkter i skymundan, men det har landstinget bestämt sig för att råda bot på.

Under det gångna året har Östersundsbon och brukaren Lena Larsson samordnat en granskning av verksamheten för landstingets räkning, på psykiatrins återhämtnings- och rehabiliteringsenhet, även kallad ÅRE.

Resultatet av studien presenterade hon under Brukardagen som arrangerades på Campus i går. På den positiva sidan är både personal och brukare överens om att bemötandet på psykiatrin är väldigt bra, och att många av brukarna är nöjda med verksamheten. Men rapporten pekar även ut flera problemområden.

– En av de saker vi upptäckte var att personalen hade uppfattningen att brukarna får vara med och påverka verksamheten i långt högre utsträckning är vad brukarna själva upplever att de får, säger hon.

Ett annat område som granskningen upptäckt är att äldre kvinnor är de som får vänta längst för att få hjälp och att unga män saknar förebilder bland personalen.

– Det är viktigt att ha någon i personalgruppen som man kan knyta an till när man söker hjälp, men det har inte män under 40, och det är något som landstinget måste se på, säger Lena Larsson, och berättar att det nu blir upp till landstinget att ta itu med de frågor som rapporten väckt.

Det var hennes stora engagemang för brukarfrågor, både på det professionella och ideella planet, samtidigt som hon själv har fått hjälp av psykiatrin under många år som gjorde att landstinget frågade just henne. Det slutade med att hon blev det första brukare som landstingen någonsin anställt för att vara just brukare.

– Psykiatrin ska arbeta utifrån evidensbaserade metoder och då är brukarnas perspektiv lika viktigt som personalens och vetenskapens. Det är första gången som landstinget i Jämtland har genfört en brukarrevision och jag vet att rapporten är uppskattad.