Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykisk ohälsa är det där monstret under sängen

Flickan framför mig är mager. Hennes mage är tom och hennes blick likaså. Hon måste vara anorektiker, tänker jag och känner mig ledsen över att en så överjävlig sjukdom ska ha bosatt sig i hennes kropp och själ. Känner mig ledsen över att hon inte är ensam om att ha det jobbigt.

Enligt en ny undersökning av Folkhälsomyndigheten har så många som varannan tonåring psykosomatiska besvär. Alltså besvär som påverkar både kropp och själ. Antalet har dubblerats sedan år 1985. Bland 15-åriga tjejer uppger hela 57 procent att de lider av dessa besvär. Det är den högsta siffran sedan studien började, i mitten av 1980- talet.

Vad säger det här? Att det är svårt att vara ung. Att det är svårt att vara ung och fylld av livsleda, desperation och höga krav. Unga människor har alltid haft svårt att hitta sin väg, men nu verkar det svårare, och på något sätt hopplösare, än någonsin.

Psykisk ohälsa är en objuden gäst i våra hem, men den tar sig in ändå. Tar sig in i hjärtat, i hjärnan, i allt det som en gång var en glad och "normal" unge. Stökar till det i de slutna rummen, drar ner rullgardinen, mörkar det mesta, skriker ut ångesten under huvudkudden. Tar utan att ge. Ger inte upp. Psykisk ohälsa är det där monstret under sängen som man en gång, när livet ännu var ganska enkelt, nästan trodde fanns.

Nu vet vi att det finns.

Flickan framför mig är mager. Flickan som ingen känner igen längre.