Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykisk ohälsa bland unga tjejer blir till dans

Wendla Karlsson har träffat tiotusentals unga tjejer under sina 35 år som danslärare.

I dag mår tjejerna sämre än förr, är hennes erfarenhet.
Nu har hon skapat en dansföreställning om att må dåligt.

En flicka sitter i ett hörn och skriker. En annan trevar sig fram längs väggen, en tredje svajar. De dansar olika sätt att må dåligt på.

Scenen är en av många ur föreställningen "Zara", som sätts upp på Storsjöteatern 25 februari. Det handlar om Zara, en ung kvinna med trassliga hemförhållanden. Våld och övergrepp förekommer och Zara kämpar för att hittar sätt att må bättre på.

Jennifer Korsgren spelar huvudrollen.

– Det är jätteviktigt att det visas att många mår dåligt i dag, och dans är ett bra sätt att visa det på.

Under föreställningen kommer det inte vara någon dialog, bara dans. Men Jennifer Korsgren kommer sjunga i några nummer. Hon vill gärna bli skådespelerska i framtiden och hoppas att kunna nå ut med sin roll som Zara.

– Man vill beröra. Jag vill fånga den här känslan av att gå från något dåligt till något ljusare.

Manuset till "Zara" är skrivet av författaren Torbjörn Olsson. Samarbetet mellan Torbjörn Olsson och Wendla Karlsson började redan för ett par år sedan, då Wendlas dansare gjorde en dansföreställning med utgångspunkt från hans bok "Girighet eller makt - spelet i bankvärlden". När Wendla Karlsson bestämde sig för att göra en föreställning om unga tjejers psykiska ohälsa ringde hon Torbjörn Olsson.

– Jag bad honom skriva ett manus, men det blev egentligen en hel bok. Jag fick plocka de delar jag ville och mina instruktörer har sedan gjort dans av det.

Wendla Karlsson har ungefär 500 danselever på sin studio varje termin. Genom åren har hon träffat tiotusentals unga vuxna, oftast tjejer. Hon har träffat många som mår dåligt och har fått trösta, prata och krama. I dag fler än förr, menar hon.

– De är fler och de mår sämre i dag. Förr var jag aldrig med om att någon bröt ihop. I dag, kanske de senaste 10 åren, ser jag allt fler som bryter ihop, som brister. Jag har sett de som kryper upp i ett hörn och bara gråter och jag har kört in folk till akuten, säger Wendla Karlsson.

Förklaringen till den psykiska ohälsan går att hitta i dagens tidningar, menar hon.

– Där står det hur man ska se ut, hur man ska gå klädd och hur man ska parta för att hålla sig främst i ledet. Samtidigt ska tjejerna göra allt, de ska klara sig bra i skolan och de ska ha fritidsaktiviteter och stressen blir enorm.

"Zara" klarar sig i slutändan bra.

– Jag vill att de som ser föreställningen ska gå ut ur salongen och känna glädje, trots allt, säger Wendla Karlsson.