Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykisk ohälsa hos unga ett växande problem

Psykisk ohälsa hos ungdomar och unga vuxna är ett omfattande och växande folkhälsoproblem.

Allt fler ungdomar har ofullständiga betyg, hamnar i arbetslöshet, riskerar biståndsberoende och får stukad självkänsla.

Många unga vuxna är insatta på antidepressiv medicinering och många söker psykoterapeutisk behandling. Den psykiska ohälsan skapar en funktionsnedsättning som kan vara svår att ta sig ur.

De som hamnar i utanförskap får mycket stora personliga kostnader med mänskligt lidande och stagnation som följd.

För oss andra i samhället är det en stor förlust, då det skapar maktlöshet och frustration utöver den sociala och ekonomiska katastrof det är att förlora många unga vuxna till isolering vid datorn, spelproblem, droger, kriminalitet…

Vi, medlemmarna i Föreningen för legitimerade psykoterapeuter i Jämtland, vill gärna ha svar på ett par konkreta frågor av er politiker i Jämtlands läns landsting. Det gäller strategin för att hantera en av de viktigaste framtidsfrågor som finns på agendan för oss alla.

I dag har ungdomspsykiatrisk mottagning kö. Så också de psykosociala enheterna. Förutom länets ungdomar som köar för behandling har vi många ungdomar från andra delar av världen. De har med sig upplevelser som kan göra den psykiska hälsan skör och kan försvåra anpassning.

Hur hantera alla de ungdomar och unga vuxna, vars liv pågår nu? De är just i behov av hjälp nu!

I april i år släpptes en rapport från ett EFS-projekt (Europeiska sociala fonden) kallat ” Den röda tråden – från utanförskap till egenmakt”. Den beskriver en arbetsmetod som riktar sig direkt till målgruppen ungdomar och unga vuxna. I rapporten får man via resultat och siffror, följa 73 unga människors resa in i framtiden – deras framtid.

Resultatet av projektet har varit gott – en del av målet var att 50 procent av ungdomarna skulle gå vidare till studier, praktik eller arbete efter ett år i projektet. Det uppfylldes med råge, 64 procent, 47 personer, klarade detta.

Det som varit verksamt i projektet är att deltagarna har fått stärka handlingskraft och egenmakt genom att gå i psykoterapi, från start.

Detta i kombination med social träning och direkt arbete med vägledare samt introduktion till en god utbildningsmiljö på Birka Folkhögskola har skapat en grund för hållbart tillfrisknande, vidareutveckling, mening och egen kraft.

Projektet har varit ett samverkansprojekt där förutom landstinget även Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Östersunds kommuns socialförvaltning varit aktiva.

En metod finns för att möta unga människor. Metoden har gett gott resultat. Det säger sig självt att det är samhällsekonomiskt och mänskligt vinn-vinn om dessa unga får ett liv som innehåller delaktighet, egenmakt och självkänsla.

Vi förutsätter att ni tagit del av projektet och resultatet. Vad händer nu? Hur ska fortsättningen se ut? För ni har väl inte lagt det till handlingarna?

Gunnar Hultin

ordförande Föreningen för legitimerade psykoterapeuter i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel