Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykiskt sjuka i protest mot besparingarna

Flera patienter inom psykiatrin reagerar nu starkt på besparingsplanerna.
– Jag tycker att det är respektlöst att brukarrådet inte har fått ge synpunkter på förslaget, säger Ingela Håkansson.

Landstinget har i sitt sparförslag angett 24 saker som psykiatrin ska sluta göra. En hel del av dessa punkter är saker som många psykiskt sjuka tycker är helt nödvändiga.

– Man kan inte bara skita i folk. Alla har rätt att må psykiskt dåligt och man kan inte bara dra in på saker, säger en representant för brukarrådet som vill vara anonym.

De har framförallt reagerat på två saker, att många typer av stödsamtal dras in och att psykiatrin ska sluta med den hästunderstödda terapin.

– Ta det här med att de ska sluta med stödsamtal och läkemedelsbehandling vid posttraumatiskt stressyndrom. Vad ska de då få för behandling? Det här är fullkomligt uppåt väggarna fel, säger Ingela Håkansson.

För Helen Bergström har hästterapin varit till stor hjälp. Hon är nu mycket oroad över att den behandlingsformen ska tas bort.

– Jag tappar en viktig bit på min väg mot att bli frisk, vilket resulterar i att det kommer att ta längre tid för mig att bli frisk, säger hon.

– Ridningen är det som gör att man får livskvalitet, säger Marlena Bernskiöld.

Alla fem som träffar ÖP för att framföra sin kritik, menar att landstingets sparplaner bara risk erar att förvärra den psykiska ohälsan.

– Framförallt kan det utlösa självmordstankar om man blir nekad hjälp, säger Marlena Bernskiöld.

– Det verkar inte som att de tänkt riktigt på att om de satsar på de behandlingar som tar tid, så bidrar det till livskvalitet i längden för den som är drabbad. Vi vill kunna komma ut i samhället och bidra med pengar, inte bara kosta pengar, säger Ingela Håkansson.

De anser att patienterna borde ha fått en chans att lämna in synpunkter på sparförslaget och hur de anser att det slår mot dem. De menar att de inser att psykiatrin behöver spara pengar, de begär bara att få vara med.

– Jag fick en enkät när det skulle tas beslut om ett behandlingshem jag varit på, skulle läggas ner eller ej. Jag fick lämna mina synpunkter, varför kan det inte fungera så nu? undrar en kvinna som vill vara anonym.

– Vi brukare vet vad som fungerar och vad som inte fungerar. De borde prata med oss, eller i alla fall brukarrådet. De finns ju här av en anledning, säger Marlena Bernskiöld.