Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykvård efter bränder i buskage

Den man som 21 april i år tände eld på två buskage i centrala Bräcke döms till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren yrkade på utvisningen, men på den linjen går inte rätten.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Och hela hans framfart under våren tyder på dålig mental hälsa.

Han tände alltså på två buskage och den tekniska undersökningen har visat att det fanns spridningsrisk till byggnader.

Mannen själv påstår att det i hans hemland är en vedertagen tradition att tända en eld om man vill ha hjälp. Hans hjälpbehov skulle vara att han vill bli hemskickad igen.

När han greps hade han med sig en kniv som han hotade att ta sitt liv med och därför fälls han även för brott mot knivlagen.

Den 6 maj fick han besked om att han skulle skickas till Umeå för en liten psykiatrisk undersökning. Det här gillade han inte alls. Han döms nu även för att ha hotat en häktesvakt och dessutom slängt en tv så att den gick sönder.

Till rätten förklarade han sitt beteende med att han har insekter i hjärnan och eftersom någon rökt i hans cell så reagerar insekterna.

De brott han döms för skulle normalt ge något års fängelse, men han får således i stället rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han få därmed inte släppas utan att det görs en ny rättslig prövning.

Kontakter med Migrationsverket har gjort att man inte känner sig ha stöd för att skicka hem honom. Mannen har flyktingsstatus och det finns risk att han råkar illa ut.

För övrigt har han angett ett annat land än det som han formellt är medborgare i, som sitt egentliga hemland. Men inget av länderna känns lämpligt att utvisa honom till.

Trots alltså att han vill dit.