Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PTS generaldirektör: - Vi har satt press på Telia och stoppat teknikskiftet

Varken fasta eller mobila telefoner fungerar. Telias teknikskifte har drabbat många förtvivlade landsbygdsbor runt om i länet.

– Vi accepterar inte det här och har satt press på Telia. Telefonin måste fungera på samma sätt som tidigare, säger Göran Marby.

Annons

Han är generaldirektör för Post- och telestyrelsen, PTS. I går eftermiddag besökte han Hammerdal och Sörviken för att informera sig om läget.

Och han fick det hett om öronen.

– Nu har vi ändå fått stopp på Telias teknikskifte. Vårt krav är att de ska erbjuda sina kunder en likvärdig telefonilösning även om kopparnätet nått vägs ände efter 60 år.

Göran Marby skrädde inte orden mot Telia.

– Telia har skapat otrygghet för sina kunder ute på marknadens stormiga hav. Och det handlar inte bara om brister i den nya telefonin utan även om dålig kommunikation och kundtjänst.

Anne Hansen, företagare i den lilla byn Henningskälen, gav exempel om hur hon drabbats.

– Min vardag har blivit att telefonen inte fungerar. Varken kunder eller anhöriga når mig längre. Det är för det mesta helt tyst i luren.

– Och när man ringer Telias kundtjänst säger de att abonnemanget kan avslutas. Men det är ju ett hån eftersom det inte finns någon annan leverantör av teletjänster i byn. I onsdags kunde jag inte ens ringa SOS Alarm. Men telefonräkningarna fortsätter ändå komma.

Anne Hansen, som startade Teleupproret, tyckte att det var nog och vädjade om hjälp från PTS.

Göran Marby tackade för hennes personliga engagemang.

– Det är självklart att folk måste kunna ringa. Och i vår värld har både jag och ansvarig minister gjort skarpa uttalanden när nu en aktör inte uppför sig.

Han var förvånad över att Telia tar betalt för tjänster som inte fungerar.

Leif Frestadius, Sörviken, berättade om hur det blev i hans by efter att Telia monterat ned det fasta telefonnätet.

– När samtalen inte går fram eller bryts har de dålig ljudkvalité. Och min fru har på grund av allt telestrul tvingats att sluta som konsult inom banksektorn.

– Utbyggnaden av vindkraft i området innebär att det finns mycket folk i trakten och telemasterna räcker inte längre till för den stora mängden trafik på nätet.

Göran Marby talade också om hur viktigt det är med kommunernas engagemang när PTS ska fördela stöd för att medfinansiera bra bredband i glesbygden.

– Men hur ska små kommuner ha råd att vara med och medfinansiera? undrade Strömsunds kommunalråd Gudrun Hansson (S).