Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publiceras 8 augusti Så tycker de om fri surf i Östersund

Allt fler svenska kommuner bjuder på gratis Internetsurf utomhus i centrala delar av huvudorten.
Men inte Östersund.

Annons

– Frågan är inte diskuterad. Det måste ställas mot allt annat - ingenting är gratis, säger kommundirektören Bengt Marsh.

Vid Östersunds kommunfullmäktiges sammanträde 28 mars antogs en bredbandspolicy för åren 2014-2020.

Målsättningen är att det ska finnas fungerande bredband med så bra Internetuppkoppling som möjligt i hela kommunen.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, konstaterar på sin hemsida på Internet att det är mycket tveksamt om gratis internetanslutning på allmän plats utomhus är en uppgift för kommunerna.

SKL varnar också för följderna om någon till exempel utsätts för hot och kränkningar från en anslutning som enbart har en kommun som avsändare, eller om fri surfning genom kommunen används för bedrägerier, eller för att sprida datavirus.

I sådana fall riskerar kommunen åtal och skadestånd.

Av den kartläggning som nyhetsbyrån TT gjort framgår att bland annat Helsingsborg, Jönköping, Gnosjö, Leksand och Sundsvall bjuder på gratis, trådlös uppkoppling på en del allmänna platser.

På eftermiddagen 6 augusti, när åskan var på gång, gick ÖP ned till Gågatan i Östersund och ställde i det tilltagande regnet frågan:

Vill du att Östersunds kommun ordnar så att du kan surfa fritt i Östersunds centrum?