Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Publiken ska inte veta vad som ska hända"

Orgelvirtuosen Pierre Swärd är aktuell i ny dokumentär – och på Movitz torsdag kväll.

Det är med såväl eget material som klassiker av bland andra Jimmy Smith som Pierre Swärd Organ Jazz 'n' Soul Group kliver upp på Movitz scen.

– Min inspiration är en mix av orgeljazz, soul, blues och gospel, med mycket improvisation. Jag är fascinerad av att vara spontan i stunden, och publiken ska inte kunna veta vad som ska hända. Jag vill inte vara självklar, och Ibland överraskar jag mig själv, säger Pierre och skrattar.

Hans musikkarriär tog sin början 1963 när han började spela pop tillsammans med gitarristen Claes Yngström. De två firade förra året 50-årsjubileum som vänner både privat och i musiken.

– Claes ska hoppa in och spela med trion på en konsert i Sandviken i sommar. Vi har spelat många olika genrer tillsammans, och jag har även hoppat in i Sky High, säger Pierre.

Han är även aktuell i en ny timslång tv-dokumentär, som ska sändas på SVT2 under våren. Filmen ska skildra Pierres arbete som bland annat artist, programledare i Borlänges jazzradio och som musikterapeut då han arbetar med funktionshindrade ungdomar.

– Jag är även ansluten till Sveriges musikhögskolor, så studenter kommer hem till mig för orgelutbildning. Det är också en del av dokumentären, säger Pierre.

Torsdag klockan 19.30 på Plaza.