Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publikrekord när effektivt Östersund vann cupfinalen och skrev fotbollshistoria

Sam Mensiro, Hosam Aiesh, Alhaji Gero och Saman Ghoddos säkrade en historisk cuptriumf för Östersunds FK.
Segern med 4–1 mot IFK Norrköping betyder att jämtarna är klara för europeiskt cupspel i höst. Vilken succé och vilken dag för klubben.

Som väntat var det en härlig inramning på finalen. Högljutt, nästan konstant hemmastöd (med ett stott och ambitiöst tifo) och en trivsam atmosfär.

Dessutom skrevs ett nytt publikrekord; 8 369 personer.

Första halvlek präglades av tidiga mål för Östersund som påverkade resten av matchen.

Båda målen tillkom efter inspel från vänsterkanten av Ken Sema.

Det första på hörna i åttonde minuten. Semas pressade hörna möttes av Sam Mensiro som dök upp som gubben i lådan och satte en stennhård nick förbi Michael Langer.

2–0 kom i 18:e minuten. Semas hårda och låga inspel skar förbi alla spelare i boxen och hittade Hosam Aiesh längst bort som drog till direkt – en kanonträff i nättaket.

Langer återigen utan chans och Östersund hade fått en sån där drömstart som man bara önskar sig i sin vildaste fantasi.

Hemmalaget vågade som vanligt fylla på framåt med många spelare vilket gjorde att laget kunde etablera tryck i perioder. Det snabba bolltempot, rörligheten utan boll samt förmågan att överetablera områden runt bollen, gjorde att laget hela tiden hade ett hotande anfallsspel.

En annan viktig faktor bakom Östersunds övertag är lagets individualister. Här finns flera skickliga duellspelare som med snabba fötter kan "slå" sin motståndare och skapa öppningar. Man är alltså inte alltid beroende av det flytande passningsspelet.

Norrköping hade – precis som i seriematchen nyligen – fasligt svårt att komma till farliga avslut. Visst hade man en hel del boll, men det var alldeles för omständigt och när man väl kom fram till den sista tredjedelen var Östersund väl samlat.

Hörnor och ofarliga skott utifrån var det enda som "Peking" lyckades skapa i första halvlek. Utan att vara riktigt nära.

Halvlekens man, Ken Sema, var bara en snabb utrusning från Langer från att själv göra 3–0 på friläge i 40:e minuten.

Andra halvlek startade med en Norrköpingspress. En het chans för Kalle Holmberg och en fingertippsräddning av Aly Keita och sedan det viktiga 1–2-målet.

Nicklas Bärkroth bäddade för målet med matchens prestation. Snygg undanglidning från Dennis Widgren på mittplan, sedan rush till straffområdet där Tom Pettersson var tvungen att fälla honom.

Straffen var dåligt slagen av Linus Wahlqvist och räddades av Keita, men returen vräkte IFK:aren upp i nätaktet.

Målet gav liv i Norrköping på allvar, som matade på med ny energi, bollar framåt och ett antal hörnor.

ÖFK – som avslutade matchen med fem backar när Papagiannopoulus bytte in – kontrade in avgörandet i 83:e och 85:e minuten.

Alhaji Gero och Saman Ghoddos kanonsköt in 3– och 4–1 i frilägen och drog ned rullgardinen fullständigt över 2015: års SM-guldmedaljör.

Slutsummering: Östersund var illa ute vid 2–1 och Norrköping borde kanske haft en andra straff när Sebastian Andersson blev nedtryckt i 80:e minuten.

Ändå är det en helt rättvis seger. ÖFK vinner på sin effektiviyet och sin snygga första halvlek. Norrköping kom tillbaka starkt, men hade gett för stort handikapp i första "ronden".

Vi ska dock komma ihåg att "Peking" lider av stora skadeproblem, med ett halvt dussin spelare på sidan om. Fyra, kanske fem av dessa räknas som startspelare. Det inverkade säkert.

Sånt står dock inte i historieböckerna. Där kommer det istället att lysa, kanske med guldtext:

Östersunds FK skrev fotbollshistoria när man vann cupfinalen mot IFK Norrköping. På köpet blev man klart för (kval)spel i Europa.

Det låter som en saga, men är renaste sanning.