Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pubrock startar Popgeni-hösten

Namnkunniga The Trouble Boys är först ut i IF Popgenis höstprogram. ÖP fick en pratstund med bandets frontman Billy Bremner.

Arrangören Popgeni vill återuppväcka den gamla genren pubrock, vilken var som allra störst under 1970-talet. Föreningen sammanfattar det hela i ett pressmeddelande med orden:

– En musik som innehöll allt av det som vi i dag kallar americana, spelat med den attityd som senare kallades punk.

Detta får jämtlandspubliken alltså chans att få genom en konsertafton med en grupp erkända rockrävar som samlats i bandet The Trouble Boys.

– Jag ville inte ha det namnet på gruppen, men de andra stod på sig, berättar gitarristen och sångaren Billy Bremner när jag når honom över telefon.

Namnet är taget efter en av Billys egna låtar som blev en hit vid tiden då han spelade tillsammans med Dave Edmunds. Billy var då medlem i bandet Rockpile som både släppte album i eget namn och kompade såväl Edmunds som Nick Lowe.

– Jag kan sakna Rockpile-dagarna. Det var ett så bra band, och det är från den tiden och de turnéerna jag har mina bästa minnen.

Billy Bremner har sedan det sena 1960-talet varit en eftertraktad musiker och låtskrivare. Hans meritlista är imponerande, med inspelningar och turnéer med artister och band som exempelvis The Pretenders, Carlene Carter, Jim Lauderdale och svenska The Refreshments.

Men att samla sina minnen i en självbiografi är inte aktuellt:

– Det är för många som skulle stämma mig, säger Billy och skrattar innan han fortsätter:

– Även om jag inte skulle skriva ut namnen så skulle man veta vilka det rörde sig om. Dessutom skulle jag behöva så mycket hjälp med att sortera alla minnen.

I snart 20 år har Billy Bremner, som ursprungligen kommer från Skottland, varit bosatt i Sverige. Han flyttade hit från USA i anslutning till en skivinspelning med The Refreshments.

– Jag kan inget om svensk musik, eller svenska band. Men det verkar av någon anledning finnas väldigt många bra pianister här, och även gitarrister och trummisar. Jag kan bo var som helst, bara det finns bra musiker runtomkring mig, säger Billy Bremner.

Bandet The Trouble Boys är för närvarande ute på en miniturné med speciellt inbjudne gästen Steve Gibbons. Han och Billy har varit bekanta sedan 1970-talet.

Gibbons är kanske allra mest känd genom sina hits ”Down in the bunker” och ”No spitting on the bus”.

– Tyvärr har man inget annat val än sporadisk kontakt när man bor i olika länder. Så Nick Lowe, Dave Edmunds och Steve träffar jag om de är här i Sverige, säger Billy Bremner.

Torsdag 18 september på Storsjöteatern, dörrarna öppnar 19.00.

Fotnot: Ideella föreningen Popgeni har ombildats, men fortsätter oförtrutet att anordna konserter. ”Det kommer fortsätta hända spännande saker i Östersund”, försäkrar Popgenis Morgan Hall.