Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyramiderna i Vålådalen kan rasa – nu stoppas cykling, löpning och vandring i området

Nu är det förbjudet att vistas på Pyramiderna, ett populärt besöksmål under sommar och höst i Vålådalens naturreservat. Naturen är för känslig och gruspyramiderna riskerar att erodera.

Annons

Pyramiderna.

Pyramiderna och Isjödalen, strax söder om Vallbo i Södra Årefjällen, har de senaste åren blivit allt mer populärt för vandrare, löpare och även cyklister. Och det är inte bara leden som passerar förbi i området som besökarna håller sig till – utan de går och cyklar även uppe på själva Pyramiderna.

– Det har varit otroligt mycket mer besökare i området de senaste åren. Det har dels med den ökade friluftstrenden att göra, men det har även blivit betydligt fler besökare från närområdet som Åre, Undersåker och Järpen, säger Wiktoria Vadman, naturbevakare i området.

Intresset för just Pyramiderna tror hon kan hänga ihop med att allt fler delar filmer och bilder i sociala medier där man vistas uppe på grusformationerna.

De naturliga gruspyramiderna, som har stått där sedan inlandsisen drog sig tillbaka efter istiden, är dock känsliga och riskerar att erodera sönder i ett långsiktigt perspektiv. Detta har fått länsstyrelsen att nu agera snabbt. Från den 9 maj råder tillträdesförbud på Pyramiderna fram till 9 maj 2019.

– Vi har sett att de börjar rasa ner. Var och en som går eller cyklar på dem tänker kanske inte på att det rasar lite, säger Wiktoria Vadman.

Sammantaget blir dock skadan större och beslutet om tillträdesförbud är fattat utifrån en säkerhetsbedömning.

– Vi har försökt att informera besökarna tidigare, men det har inte räckt. Då är det inte så mycket att göra utan vi får handla direkt. Vi vill ju kunna visa upp dem om 100 år också, säger Viktoria.

Nu kommer skyltar att sättas upp i vid Pyramiderna som ska informera om tillträdesbeslutet så att vandrare, löpare och cyklister som tar sig fram på leden som går i området inte lockas upp på dem på den spontana stig som har blivit på grusåsarna.

– Leden runt Pyramiderna får man fortfarande beträda. Det vill vi att man ska göra och vi har sagt att Pyramiderna egentligen är bäst att uppleva på avstånd, säger Viktoria.

Under den treårsperiod som tillträdesförbudet råder hoppas länsstyrelsen att den tunna markvegetationen på Pyramiderna ska få en chans att återhämta sig så att risken för ras minskar.

Beslutet om tillträdesförbud råder även om det överklagas, förklarar Ruona Burman vid länsstyrelsens naturvårdsenhet. Alla har rätt att överklaga beslutet, men det är egentligen bara överklagan från miljöorganisationer eller organisationer som har miljöfrågor inskrivna i sina stadgar som kan bli aktuella i en prövningsinstans.

Här hittar du alla nyheter från Åre kommun

Annons