Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pyspunka i regionfrågan

Regionfrågan är på väg mot pyspunka. Redan innan landstingsfullmäktige i dag hunnit samlas till sitt historiska inriktningsbeslut, verkar beslutanderätten successivt glida landstingspolitikerna ur händerna. Underifrån­perspektivet har inte nog ­beaktats. Därför ska nu även kommunerna få säga sitt.

I lördags sa Socialdemokraternas förtroenderåd i länet ja till att gå vidare i regionfrågan. Dagen därpå höll Centerpartiet sin höststämma och efter en väldigt bra debatt tryckte även Centern på startknappen, men med ett antal reservationer.

Centern villkorar dagens beslut i landstingsfullmäktige. Kräver som ledarsidan uttryckte saken i lördags, både hängslen och livrem för att säga ja till ett eventuellt samgående med Västernorrland.

Höststämmans mandat till landstingspolitikerna sträcker sig till ett ja för vidare utredning, men nej till ett bindande beslut. Dessutom ska distriktsstämman ha sista ordet nästa vår, efter ett förslag från Östersunds oppositionsråd Carina Zetterström som stämman köpte.

Centermötet i Vigge tog därmed till sig stora delar av den senaste tidens kritik. Om demokratiunderskott. Om ett antal osäkra variabler när det gäller ekonomi, skattesatser och en eventuell större regions organisation. Det kändes klokt.

Lika klokt kan vara att bejaka mer av utredning och ändå försöka hålla regionförstoringstanken vid liv. För i en ständigt föränderlig värld är det oklokt att säga nej till allt. Bättre då ett halvt ja och kontrollstationer längs vägen, inför eventuella förändringar.

Men även om dagens övningar i landstingsfullmäktige på förhand har utmålats som avgörande i regionhänseende, talar nu mer för motsatsen. Krokoms kommunalråd Maria Söderberg berättade i Vigge om ett möte i fredags med statens specielle utredare Mats Sjöstrand. Han vill koppla in kommunerna i både Jämtlands län och Västernorrland, för mer av demokrati.

Denna plötsliga gir tyder på att regionfrågans innersta politikergäng misslyckats med att leva upp till en process med medborgerligt underifrånperspektiv. Utredarens pekpinnar kan inte missförstås.

Landstingspolitikerna äger därmed inte längre frågan själva. Andra ska också ha ett ord med i laget. Dramatiken inför i dag kan därför avdramatiseras. Med tanke på tidsperspektiv för att eventuellt hinna göra något inför 2015, rinner också timglaset väldigt fort just nu. Mer av demokrati känns helt rätt, men sinkar ofelbart tidtabeller.

Regionfrågan kan därmed ha drabbats av ny pyspunka. Precis som 2009, när Kammarkollegiet sa nej, kan luften vara på väg ur redan innan projektet ens hunnit halvvägs.