Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quicklund om "Moderaternas kalldusch"

Replik på Marcus Perssons ledare "Moderaternas kalldusch" som publicerades 28 maj.

Jag vill börja med att säkerställa att det inte råder några oklarheter kring förra söndagens valresultat – jag är verkligen inte nöjd med det utfall vi fick.

Det är dock centralt att kunna skilja mellan valrörelse och valresultat då kopplingen inte är given.

Jag är stolt över hur vi moderater i Jämtland, i synnerhet våra unga representanter, bidrog till att genomföra en mycket lyckad valrörelse. Aldrig tidigare har vi utfört lika många väljarsamtal som denna gång.

Att valvindarna blåste åt ett annat håll och ledde till ett sämre resultat än vi önskat överskuggar inte detta.

Det är därmed felaktigt att hävda att det finns ett självklart samband mellan metod och resultat.

En stekhet sommardag önskar sig människor kylda drycker. Oavsett hur hårt och väl man marknadsför sitt nybryggda kaffe kommer inte försäljningen slå igenom eftersom människor önskar något annat.

Dock vet vi alla att årstiderna varierar precis som väljarkårens preferenser. Inom politiken är det helt enkelt inte alltid de som arbetar hårdast som når störst framgång.

Saila Quicklund

Riksdagsledamot (M)

Politisk redaktör svarar:

Det krävs ingen avancerad analys för att se att det blåser vänstervindar i Sverige. Något Moderaterna inte förhöll sig till. Det var trots allt en stekhet sommardag i det här EU-valet och som ett lämmeltåg gick moderater ut för att sälja kaffe. Problemet är att den stekheta sommardagen även infann sig förra EU-valet 2009. Och moderater sålde kaffe då också.

I två EU-val i rad har Moderaterna mötts av katastrofala valresultat. Insikt saknas och en insikt efterfrågas här på Östersunds-Postens ledarsida. Till och med Folkpartiet tonade ned det okynnesmässiga EU-vurmet till rimliga nivåer. Vad gjorde Moderaterna?

Med Fredrik Reinfeldt som partiledare kom partiet till en insikt. I Sverige vinner man inga val på klassisk moderat politik. I vart fall inte när man trånar efter regeringsmakten. En resa mot politikens mitt inleddes och Moderaterna har varit nya Moderaterna sedan 2005.

När moderater trånar efter en utlandsresa till Bryssel då saknas insikten om vad väljarna vill ha. En relik från en annan tid, Gunnar Hökmark blir återigen toppkandidat. Den politiska plattformen är i princip densamma två katastrofval i rad.

Jag förstår om Saila Quicklund inte är nöjd med valresultatet. Vad jag inte förstår är oförmågan att granska den egna valrörelsen. Det är bara Moderaternas fel när Moderaterna saknar väljare.