Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räcker en fiskväg för EU?

Nu är det dags igen. Del 2 i serien om Långforsen startar när Jämtkrafts ansökan om renovering prövas idag.
Jämtkrafts trumfkort ifrågasätts. Det är inte säkert en fiskväg fungerar, menar en tillfrågad fiskexpert.

För två veckor sedan åkte Mark- och miljödomstolen till Långforsen. Kammarkollegiets ansökan om att Jämtkrafts tillstånd ska återkallas och alla rester av den gamla dammen och kraftverket ska rivas ut stod på dagordningen.

I dag är det dags igen. Nu handlar målet om att Jämtkraft vill återuppta kraftproduktionen och bygga upp dammen som rasade för några år sedan.

I planerna för sitt minsta kraftverk har Jämtkraft ritat in en vandringsväg för fisk och andra organismer.

Denna vandringsväg skulle lösa problemet med EU:s vattendirektiv. För enligt planerna för att uppnå "god ekologisk status" ska dammen i Långforsen rivas ut.

Men sätts en vandringsväg in kommer det inte att finnas något vandringshinder och därför inget brott mot vattendirektivet, tänker Jämtkraft.

Men Kammarkollegiet som driver den andra ansökan, om att återkalla Jämtkrafts tillstånd helt och hållet, har anlitat en fiskeexpert. Anders Berglund vid länsstyrelsen i Västernorrland menar att det inte är säkert att vandringsvägen fungerar.

– Den är inte byggd än och därför har man inte kontrollerat den under alla typer av vattenföringar. Det är inte säkert att den kommer att fungera hela tiden och därför är det inte lika lätt för fisk att passera som om det inte fanns en damm där alls.

Vilka andra frågor ska då domstolen svara på den här gången?

Om ansökan innebär nybyggnad eller ombyggnad. Ska man jämföra med dagens situation när vattnet forsar fritt eller jämföra med tillståndet från 1918?

Frågan är också klurig eftersom Långforsen är skyddad från vattenkraftsutbyggnad. Så det spelar roll hur platsen betraktas. Finns det ett kraftverk där nu? Bolagets argument går ut på att noll-alternativet, det vill säga beskrivningen av hur det ser ut om inget görs, är ett renoverat kraftverk utan fisktrappa.

Vilket alltså vore sämre än ett kraftverk med fisktrappa.

Domstolen måste också avgöra om fördelarna är större än kostnader och skador. Jämtkraft tar länsstyrelsens vision till sin hjälp. "Länets potential att bidra med förnybar energi tas till vara fullt ut". El till 150 småhus är i linje med denna vision, menar Jämtkraft.