Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råd hjälper inte mot turistmagen

Att tänka på den personliga hygienen under utlandssemestern har inte så stor betydelse som man kan tro. Knappast någon alls, faktiskt.

Annons

Höstlovet står för dörren, en tid då många passar på och reser utomlands.

Krånglande magar utgör dock ett ständigt hot. Men huruvida du tar till dig reseråden inför resan eller inte, spelar faktiskt ingen roll. Risken att bli sjuk är lika stor för det.

– Det går inte att säga att råden är värdelösa, men det går inte att påvisa någon skyddseffekt heller. Så det är ingen idé att vara övernitisk. Då är det bättre att använda sunt förnuft och njuta av resan i stället, säger Martin Angelin, infektionsläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Han och hans kollegor lät 1 059 resenärer svara på frågor, både före och efter utlandsresan. En tredjedel, 33 procent, drabbades av diarréer.

Men det fanns ingen påvisbar skillnad mellan dem som sade sig ha följt hälsoråden och de som inte hade gjort det. Risken att drabbas var lika stor.

– Det är svårt att påverka hygienen på restaurangen.

TT: Enligt reklamen fungerar drickbart vaccin, stämmer det?

– Det är ett koleravaccin som har en viss effekt mot en specifik bakterie, etec. Men det finns så många andra orsaker, både bakterier och virus, så det är inte alls säkert att det hjälper.