Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råd om sänkt temperatur

Svenskarna slänger stora mängder mat. En hel del slängs i onödan, för att man är rädd för att bli sjuk.

Annons

Mats Lindblad, som är mikrobiolog vid Livsmedelsverket i Uppsala, tycker att människor ska lita på sina sinnen, lukt, smak och syn, i stället för att stirra sig blind på datummärkningar.

Han är en av dem som utan vidare till exempel dricker mjölk långt efter det att ”bästföredatumet” gått ut är.

– O ja. Jag har ställt in kylskåpet på 4 grader. Då håller mjölken mycket längre.

– Kylskåpet är en utmärkt uppfinning som håller borta i stort sett alla skadliga bakterier. Generellt sett gäller att man kan lukta och smaka på det som står i kylskåpet.

– De bakterier som växer i kylskåp är inte direkt sjukdomsframkallande. Men en del av dem gör att det kan smaka och lukta illa så småningom.

Om livsmedel möglar är grundregeln att de ska slängas.

– Men är det ost kan du skära bort några centimeter.

En grundregel vad gäller livsmedel som ska kylförvaras är förstås att inte låta det stå framme för länge i rumstemperatur. Även om det dröjer innan livsmedlet blir hälsovådligt så tappar det i hållbarhet.

De som enligt honom inte bör smaktesta möjligen för gamla livsmedel är gravida kvinnor och människor med nedsatt immunförsvar.