Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädd att få motorstopp på järnväg - tog av sig bilbältet

En kvinna döms till böter för att inte haft på sig bilbältet. Hennes försvar: rädsla att få motorstopp på järnvägsövergång.

Annons

Det var i september i år polisen stoppade en bil efter en järnvägsövergång. En kvinna som var passagerare hade inget bilbälte på sig och åtalades för det.

Kvinnan försvarar sig med att bilen hon åkte i precis hade kört över en järnvägsövergång och att hon lärt sig ta av sig bilbältet utifall bilen skulle få motorstopp på övergången. På så sätt kan man snabbt ta sig ur bilen utan riskera fastna i bilbältet utifall den skulle vara på väg att bli krossad av ett tåg.

Kvinnan anser att det var orimligt att få böter för den korta sträcken hon då skulle varit utan bilbälte.

Polisen som stoppade bilen var av en annan åsikt. Han satt på en motorcykel och säger att han såg bakifrån att passageraren i baksätet inte hade bälte på sig. Polisen säger att han såg kvinnan utan bälte både före och efter järnvägsövergången.

Tingsrätten går på polisens linje och kvinnan döms till 1500 kronor i böter. Tingsrätten påpekar också att bilbälte är till för att användas om det finns i det fordon man färdas i.