Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda barnen startar läxhjälp

Tisdag klockan 18.00 och det hörs skratt från matsalen i Fornborgen, ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Då håller nämligen medlemmar i Rädda barnen i läxhjälp för ungdomarna som bor där.

En efter en kommer de unga killarna in i rummet med sina svenska- och matteböcker och slår sig ner runt bordet. I dag är det Kirsti Kokkonen Södergren och Camilla Köhler som hjälper till.

– Abdullahi, får jag en kram, säger Kirsti och reser sig upp och möter Abdullahi när han kommer in i rummet.

Han är en av ungefär tio killar som bor på Fornborgen och han kom till Sverige för tre månader sedan. Shuaib Mahamed sitter bredvid honom:

– Jag kom till Sverige 28 oktober från Somalia, men svenska är lätt att förstå, säger han.

– Ja, han lär sig otroligt fort, säger Kirsti och konstaterar att han bara har varit i Sverige några månader.

Kirsti brinner för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn och var själv med och startade en förberedelseklass på Parkskolan. Nu är hon glad att kunna hjälpa till med läxhjälpen.

– Rädda barnen hade läxhjälp här för två år sen, men då var inte vi med. Nu hade vi ett möte i oktober och kom i gång i november. Vi är åtta läxhjälpare.

Said Mohsen har bott på Fornborgen i ett år och två månader och går liksom de andra på Palmcrantzskolans Introduktionsprogram med särskild språkinriktning. Han trivs i sin klass, men ser ett problem med hur svårt det är att integreras i samhället.

– Vi vill ju umgås med svenskar, inte bara varandra, säger han och ler.

Vad drömmer du om?

– Jag skulle vilja bli pilot. Jag vet att det är svårt, men det är det jag drömmer om.

Artikeln kommer från 100% Östersund.