Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda barnen startar läxhjälp

Tisdag klockan 18.00 och det hörs skratt från matsalen i Fornborgen, ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Då håller nämligen medlemmar i Rädda barnen i läxhjälp för ungdomarna som bor där.

Annons

En efter en kommer de unga killarna in i rummet med sina svenska- och matteböcker och slår sig ner runt bordet. I dag är det Kirsti Kokkonen Södergren och Camilla Köhler som hjälper till.

– Abdullahi, får jag en kram, säger Kirsti och reser sig upp och möter Abdullahi när han kommer in i rummet.

Han är en av ungefär tio killar som bor på Fornborgen och han kom till Sverige för tre månader sedan. Shuaib Mahamed sitter bredvid honom:

– Jag kom till Sverige 28 oktober från Somalia, men svenska är lätt att förstå, säger han.

– Ja, han lär sig otroligt fort, säger Kirsti och konstaterar att han bara har varit i Sverige några månader.

Kirsti brinner för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn och var själv med och startade en förberedelseklass på Parkskolan. Nu är hon glad att kunna hjälpa till med läxhjälpen.

– Rädda barnen hade läxhjälp här för två år sen, men då var inte vi med. Nu hade vi ett möte i oktober och kom i gång i november. Vi är åtta läxhjälpare.

Said Mohsen har bott på Fornborgen i ett år och två månader och går liksom de andra på Palmcrantzskolans Introduktionsprogram med särskild språkinriktning. Han trivs i sin klass, men ser ett problem med hur svårt det är att integreras i samhället.

– Vi vill ju umgås med svenskar, inte bara varandra, säger han och ler.

Vad drömmer du om?

– Jag skulle vilja bli pilot. Jag vet att det är svårt, men det är det jag drömmer om.

Artikeln kommer från 100% Östersund.