Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda den svenska industrin och välfärden

Massarbetslöshet hotar. Snart kan var fjärde medlem i IF Metall vara arbetslös. Redan i dag är 34 000 arbetslösa och över 40 000 varslade. Nya varsel kommer dagligen. Industrin befinner sig i ett undantagstillstånd. Krisen är så allvarlig att ett stort antal i grunden starka och konkurrenskraftiga företag riskerar att slås ut. Om det sker finns bara förlorare. Människor förlorar jobben, kompetensen går förlorad och hela den svenska välfärden står på spel.

Utvecklingen är dramatisk – och regeringens passivitet inför industrikrisen försvårar tillsammans med försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen våra medlemmars situation.

Regeringen som är passiv inför krisen har också bestämt att den som löper störst risk att bli arbetslös ska betala mest till a-kassan. Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna bestämmer reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Det är därför som följande händer: Avgifterna höjs. Ersättningarna sänks. Pengarna som staten sparar går inte till arbetslösa utan till sänkta förmögenhets- och fastighetsskatter.

Regeringen vill gömma sig bakom finanskrisen, det duger inte. Det krävs kraftfulla åtgärder för att värna industrin. IF Metall har tagit fram ett offensivt åtgärdsprogram för industrin. Där finns mängder av förslag om hur industrin ska utvecklas.

IF Metall Mellersta Norrland kräver:

Förbättra möjligheterna för företag att få lån så att investeringar och företagssatsningar kan genomföras.

Satsa på byggande av bostäder, bygg bort flaskhalsar för industrins transporter och för att möta klimathotet.

Satsa på utbildning som innebär kompetensutveckling för den enskilde och att svensk industri står rustad när konjunkturen vänder uppåt igen.

Förstärk arbetsmarknadspolitiken så att möjligheterna till nya jobb underlättas.

Förbättra omedelbart a-kassan så att den går att leva på. Ersättningsnivån ska vara 80 procent.

Stoppa bonusar till direktörerna.

Öka statsbidragen till kommuner och landsting.