Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda räddningstjänsten

Alldeles för få kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund jobbar i räddningstjänsten, och det är vårt eget fel.

Missförstå mig rätt – vi är glada för alla som vill och kan vara deltidsanställda inom räddningstjänsten. Men något radikalt måste göras, annars finns det snart ingen räddningstjänst kvar utanför storstäderna.

När vi politiker pratar om behovet av fler kvinnor och invandrare i räddningstjänsten, får vi kritik för att vi är världsfrånvända och enbart röstfiskar. Problemet är tyvärr att deltidsbrandmän slutar, och räddningstjänster i hela landet brottas med svårigheten att rekrytera ny personal.

Därför är det absolut nödvändigt att man ser alla människor som potentiella medarbetare och inte bara hälften av befolkningen.

Men varför är kvinnor och invandrare så kraftigt underrepresenterade i det här sammanhanget? Kanske för att det verkar ouppnåeligt för dem att över huvud taget söka sig till räddningstjänsten. En mängd strukturella orsaker ligger bakom detta. Inte sällan är det föreställningar (våra egna?) om hur räddningstjänstpersonal ska se ut och bete sig, som hindrar utvecklingen.

Vi politiker kan genom vår vilja och vårt ansvar genomföra förändring på det här området genom mål i handlingsprogram, verksamhetsplaner och andra styrdokument.

Jämtlands Räddningstjänstförbund är ett av de allra största i landet till ytan och i antal anställda deltidsbrandmän (enda heltidsstyrkan finns i Östersund).

Om vi i framtiden vill ha minst samma trygghet och förmåga till räddningsinsatser som idag, är det dags att vi ser till att alla invånare ser sig som potentiella anställda på sina hemorter ute i kommunerna. Annars är vi riktigt illa ute.

Anders Edvinsson (S) ordförande Jämtlands Räddningstjänstförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel