Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddade fjällrävar väcker nyfikenhet

Naturbevakare Håkan Berglund ska prata Jämtländska fjällrävar på internationell konferens.

Annons

ÖP når länsstyrelsens naturbevakare Håkan Berglund på en flygplats på Island. Han är på väg till en internationell konferens om fjällrävar.

– Det är forskare och fältarbetare som samlas vartannat år för att byta erfarenheter, säger Berglund.

Erfarenheter finns det gott om i länet. Till exempel finns hur utbrottet av skabb hanterades och ett gemensamt projekt med Norge. Projektet, Fjelles Fjellrev, har gått ut på att få fjällrävar att flytta tillbaka till områden där de tidigare funnits.

– Det har gått väldigt bra, säger Berglund.

Tidigare i vår konstaterades det att det fanns skabb bland fjällrävarna i Stekenjokk. Eftersom det gäller en hotad djurart, fanns inte alternativet att skjuta de drabbade rävarna. Ett tag var länsstyrelsen inne på att fånga varje fjällräv och behandla den. Så blev det inte.

– Vi hittade ett behandlingssätt där vi preparerade kött och lade ut, säger Håkan Berglund.

Varannan vecka under maj, juni och mitten av juli lades kött med skabbmedicin ut vid 22 lyor. När Håkan Berglund i juli fick se bilder av tidigare drabbade rävar blev han nöjd.

– De rävarna såg jättefina ut, säger han.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har länge arbetat hårt med att bevara fjällrävsstammen. Det har gjort att andra gärna vill veta hur de arbetar.

– I Stekenjokk har Jämtland och Västerbotten Skandinaviens största fjällrävspopulation så våra erfarenheter är intressanta, säger han.