Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddar sina karriärer i Sverige – så började norrländsk fotboll svämma över av engelsmän: "Är galet"

Exemplena på engelsmän som ratats av storklubbarna och hamnat i Norrland börjar bli många.
Nu har BBC uppmärksammat fenomenet, och lyft fram programmet som räddar britternas karriärer.
– En eller två bra säsonger kan ändra allt, säger ÖFK:s målvakt Andrew Mills till BBC.

Läs också: (+) ÖFK:s orosmoln – Edwards kan missa premiären mot Djurgården: "Varit på bristningsgränsen"

League Football Education, eller LFE, är något som vi nog måste lägga på minnet när det kommer till svensk fotboll.

Programmet startade som ett samarbete mellan The Football League (organisationen för engelska andraligan Championship, ner till fjärdeligan League Two) och spelarfacket.

Syftet var att ge ratade spelare chansen att få spela fotboll på heltid, någon annanstans än i England, där konkurrensen är stenhård.

LFE har EU-stöd från utbytesprogrammet Erasmus, och låter spelarna få tolv veckors provspel i svenska klubbar. Under de veckorna betalar LFE boende, mat och resekostnader. De senaste fem åren har mer än en tredjedel av spelarna fått proffskontrakt i Skandinavien, enligt siffror som BBC presenterar – ett framgångsrecept med andra ord.

LFE har placerat spelare i Östersund, Ytterhogdal, Gottne, Örnsköldsvik, Sundsvall och Ånge.

Mest frekvent är Ytterhogdal, med 20 spelare på fyra år. De som dragit mest nytta av det är kanske Gottne, som klättrat från division 6 till division 2 med hjälp av sina importer.

Det finns också flera framgångssagor ur LFE. Jamie Hopcutt, Douglas Bergqvist och Andrew Mills i ÖFK kom genom programmet.

Andrew Mills har tagit sig dit via lägre divisioner och IFK Östersund. Han själv lyckades inte ta en plats i Macclesfield Town.

Men det har inte varit lätt. Till en början drygade han ut lönen från LFE med att ta ett extraknäck.

– Jag tog ett jobb på en surströmmingsfabrik. Jag jobbade i sex månader under två säsonger. Jag började fem på morgonen och slutade fyra på eftermiddagen. Sedan tränade vi från 18 till 20 på kvällent, säger Mills till BBC.

Men snart lossnade det för Mills och förra säsongen kom belöningen – ett kontrakt med ÖFK.

– Jag har älskat det och skulle inte ändra någon del av min resa. Det är bara en stor lärokurva och jag har mognat som person. När du börjar på en låg nivå ser du de större klubbarna på tv här och det känns en miljon mil bort, men en eller två bra säsonger kan ändra allt. Det är galet.

Läs också: Så stor uppges Potters nya superlön vara: "En tränare ska vara bäst betald"