Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningschef: Vi gjorde allt vi kunde under branden i Raukasjö

Det fanns inte mer att göra. Det konstaterar Lars Nyman, vice chef för Norra Jämtlands räddningstjänstförbund efter att bostadshuset vid Raukasjö Fjällgård brann ner i lördags kväll.

Annons

– Det var väldigt olyckligt. Det ligger det där det ligger och dessutom var det för taskiga förhållanden. Ett hus kan ju brinna ner mitt i staden också, säger Lars Nyman, som var operativ chef under helgen.

Raukasjö Fjällgård ligger i hörnet längst upp i nordvästra Jämtland och Strömsunds kommun och hör egentligen till Gäddedes räddningstjänstområde. Men med det häftiga brandförloppet så behövdes hjälp från närmare håll.

– Via SOS i Skellefteå sökte vi rätt på räddningstjänsten i Dorotea-Åsele och såg att Borgafjäll låg närmast. De kände också till trakterna och objektet i fråga, säger Lars Nyman.

Men de kunde inte ta sig fram med bandvagn de sista 14 väglösa kilometrarna, och därmed få med sig brandsprutor, eftersom isarna som måste passeras riskerade att inte bära. Det gjorde att möjligheterna till insats för Borga brandvärn blev begränsade.

– Vi förstod med det brandförlopp som var att vi skickade dit dem för att göra det som gick.

Det handlade om att begränsa elden och skydda de övriga närliggande byggnaderna på gården. Det lyckades, mycket också tack vare att det fanns många människor på plats där uppe vid tillfället.

Möjligheten till hjälp via helikopter fanns inte heller vid det här tillfället.

– Vi kollade med polisen och även ambulansen, men det fanns ingen helikopter tillgänglig, säger Lars Nyman.

Viss kritik har framkommit kring räddningstjänstens insats kring eftersläckning, men även där konstaterar Lars Nyman att de gjort det de ska och kan göra:

– När det gäller efterhandsbevakning så fungerar det så att när branden är släckt och risken är över så lämnar man över ansvaret på fastighetsägaren. Vi höll också telefonkontakt med råd och tips.

Beviset på att ägarparet av Raukasjö Fjällgård, Tommy och Monica Johansson, också var belåten med räddningstjänstens insats var också på väg när ÖP pratade med Lars Nyman:

– Innehavarna verkar nöjda med det stöd och den service de fått för tydligen har de skickat tårta som är på väg hit.