Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten behöver mer pengar

Räddningstjänsten måste bli en mer attraktiv arbetsgivare och arbetsmiljön måste bli bättre. Därför behövs också mer resurser än den årliga ökningen av anslagen.

Det anser Anders Edvinsson (S), som är ordförande i Jämtlands räddningstjänstförbund.

Vid Östersunds fullmäktigemöte på tisdagen berättade han att det finns en hel del övrigt att önska när det gäller arbetsmiljön på flera av deltidsstationerna och en förbättring är nödvändig för att göra Räddningstjänsten Jämtland till en attraktivare arbetsgivare. Det är viktigt för att kunna rekrytera personal i framtiden, anser Anders Edvinsson.

– Jag skäms ibland när jag åker ut och träffar deltidsanställda brandmän utanför Östersund som visar sin station och berättar om förhållandena. På vissa ställen har vi inte ens omklädningsrum som är fungerande och absolut inte omklädningsrum för män och kvinnor åtskilda.

Anders Edvinsson betonar jämställdhetsfrågorna och han talar om vikten av att bredda rekryteringen framöver.

– Kvinnor och människor med utomnordisk bakgrund är en potential. Då måste vi vara en attraktiv arbetsplats.

En upprustning av arbetsplatserna innebär högre hyror och därför kommer inte de årliga indexuppräkningarna att räcka, enligt Edvinsson.

– Jag tror att medlemskommunerna måste skjuta till mer pengar för att vi ska klara det här, säger han.

Vid fullmäktiges möte beslutade politikerna också att säga ja till att Östersunds kommun godkänner att Härjedalens kommun ingår i Jämtlands räddningstjänstförbund från 1 januari 2015. Utökningen av förbundet ska godkännas av samtliga ägarkommuner, vilket innebär alla kommuner i länet utom Åre.