Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten får kritik efter drunkningstillbud

Hallens räddningskår får hård kritik efter drunkningstillbudet i förrgår.
– Det är nog möjligt att jag överreagerade, säger stationschefen Håkan Karlsson.

Det var i onsdags eftermiddag som larmet gick att en sköteråkare hamnat i Storsjöns kalla vatten vid Arvesund. Den första rapporten sa att en 22-årig man drunknat, men det visade sig var fel. Han lyckades ta sig upp på ett grund.

Det var en irriterad stämning på platsen och många vittnen har hört av sig till ÖP och kritiserat räddningskårens insats.

– De stod och gafflade och skällde ut folk. När vi kom dit kom en brandman och sa ”vad i helvete håller snorungarna på med?” Sedan stod en brandman och skällde ut en kompis till Jimmy. Kompisen sa då ”ge mig böter men stå inte och läxa upp mig när det är en som behöver hjälp”. Brandmannen frågade om han skulle simma till Jimmy.

– Kompisen tog då skotern och körde till grundet där Jimmy stod med torra kläder. Han riskerade sitt eget liv, men ingen av brandmännen försökte stoppa honom. Det var ingen av brandmännen som brydde sig om de chockade kompisarna och deras hälsa, berättar Jimmys pappa.

– Vi har sagt till så många gånger att vi inte vill att de ska hålla på och köra så där. Men de lyssnar inte, säger pappan.

Just leken på sjön är något som räddningskåren är ytterst kritisk till.

– Det är nog möjligt att jag överreagerade när jag pratade med folk. Jag tog nog i lite när jag pratade med den äldste av killarna. Det som de håller på med är oerhört farligt och jag blev upprörd när jag hörde att de filmar när de kör skotrarna i full fart på öppet vatten. Hade de ramlat i där det var som mest strömt så hade kropparna åkt med i strömmen och sedan åkt under isen en bit bort. Då hade vi hittat dem till våren, säger Håkan Karlsson.

22-årige Jimmy var rejält nedkyld men tillfrisknade snabbt.

– Det viktigaste för oss var att alla klarade sig bra. Vår uppgift när vi kom dit var att rädda liv, säger Håkan Karlsson.

– Vi ska ha ett möte där vi ska lyssna på kritiken, säger Håkan Karlsson.