Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten ska utredas efter branden på Eriksbergsvägen

Flera av de som bevittnade branden på Eriksbergsvägen på måndagskvällen har kritiserat brandkårens insats. Nu svarar Räddningstjänsten på kritiken och tillsätter en utredare för att granska fallet.

Måndagens storbrand på Eriksbergsvägen bröt ut efter att brandkåren släckt en mindre brand i samma lägenhet och sedan lämnat platsen.

I intervjuer med ÖP har flera av de boende som tvingades evakuera under branden tagit för givet att den andra branden var en direkt följd av att brandmännen slarvat under sin första släckning.

Men det är en kritik som Räddningstjänsten slår ifrån sig. I ett brev riktat till länets nyhetsredaktioner beskriver Räddningstjänstens Lars Nyman om vad som gjordes innan brandmännen lämnade platsen.

"Branden som startade på Eriksbergsvägen 21 kl. 20.41 igår släcktes av rökdykare. Efter avslutad insats var personalen från räddningstjänsten kvar på plats i ca en timme för att säkerhetsställa att ingen ny brand skulle uppstå. Säkerställandet skedde med hjälp av bl.a. värmekamera och även genom att vissa inventarier som var värmepåverkade lyftes ut.

Under denna tid kom även representant från fastighetsägaren till platsen för att, i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor, ta över bevakningen av den drabbade lägenheten.

Räddningstjänsten lämnade platsen kl. 21.52.

Kl. 21.56 inkom samtal till SOS Alarm om att det är fullt utvecklad brand på översta våningen på samma adress som tidigare, varpå vi rycker ut med full styrka igen.

Vad som skett under tidsperioden mellan vår första avslutade insats och det andra larmet skall nu utredas av särskild olycksutredare inom räddningstjänsten samt att polisen gör sin tekniska undersökning."

Mysteriet är alltså hur en lägenhet som bekräftats som helt släckt kan stå i full brand igen inom loppet av fyra minuter.

– Teknikerna drog i gång med sitt jobb redan i morse och det vi måste få svar på är vad som gett en sådan energi att den andra branden kunnat utbryta så plötsligt, säger Lars Nyman på ÖP når honom på telefon.

Enligt vittnen föregicks branden av en explosion inne i lägenheten och det är också en av de utgångspunkter som tekniker och utredare kommer att arbeta med.

För fyra år sedan tillsattes en liknande utredning efter ett liknande fall på körfältet, där en madrass som brandkåren släckt och dragit ut på balkongen plötsligt tog fyr igen.

Går det att dra paralleller mellan det händelsen på Körfältet och detta?

– Det är klart det kan finnas likheter mellan två insatser. Vi åker på 1600 larm varje år och ibland händer det att två liknar varandra, säger Lars Nyman som vidhåller att insatsen på Eriksbergsvägen blev ordentligt gjord.

Utredningen beräknas ta ungefär en månad.

Den man som sitter anhållen för att ha orsakat den första branden var redan omhändertagen av polis när den andra branden bröt ut.