Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningsvärnen läggs ner

Trots beslut från bybor, företag och föreningar i Alsen togs i dag beslutet att lägga ner tolv av länets räddningsvärn. Nu hoppas räddningstjänsten att ideella krafter vill ta över.

I Alsen protesterades det in i det sista och Owen Laws, som är en av politikerna i direktionen för Jämtlands räddningsförbund lovade att yrka på en återremittering när beslutsfattarna samlades på onsdagen.

Men när direktionens möte var över så stod det ändå klart att flera av länets räddningsvärn, och Alsens med dem, kommer att läggas ner efter årsskiftet.

Enligt Räddningstjänstens chef Micael Lundmark blev alla i direktionen överens om nedläggningarna till slut även om diskuterades en hel del om det innan själva beslutet togs.

Efter att de här tolv värnen har avvecklats kommer det att finnas åtta stycken kvar i länet. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att de försvinner.

– Det vi hoppas är att lokala föreningar vill bilda frivilliga brandkårer och ansluta sig till frivilliga brandkårers förbund. Om sådana skapas i byarna där värnens läggs ner, och de vill ta över dem, så sätter vi oss gärna och diskuterar det, säger Micael Lundmark.

Men även om brandvärnen ersätts av föreningar och frivilligarbetare i framtiden så betyder det inte att Räddningstjänsten tar sin hand från verksamheten.

– Vi kommer att vara behjälpliga med utbildning och materiel men i allt övrigt ger förbundet för frivilliga brandkårer ett väldigt bra stöd, säger Micael Lundmark och berättar att det finns gott om exempel på lyckade frivilligkårer i södra Sverige.

Den som är intresserad av att starta en frivillig brandkår på sin ort kan vända sig till Räddningstjänsten.