Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radiosuccén bäddar för ljus framtid

Deras nystartade band har redan skrivit radiohistoria, och med sitt färska skivbolag vill Johan Alander och Lawan Hassan ge ut musik på ett nationellt plan – till att börja med.

Lawan Hassan och Johan Alanders vänskap är djup. De beskriver den mer som ett syskonskap och att de delar allt. Nu delar de även både ett nytt band och ett nystartat eget skivbolag.

Panda Pompoi, som är namnet på både bandet och skivbolaget, började egentligen som en underetikett till skivbolaget Playground, där Johan Alander gett ut musik både som soloartist och med Ismen.

– Men vi bestämde oss för att köra helt själva. Vi ville kunna bestämma allt själva och inte vara beroende av någon. Jag har samlat på mig många kontakter, och har skött mycket pr själv, säger Johan Alander.

Deras band kunde inte ha fått en bättre start. Första singeln "Tack för i dag – förlåt för imorgon" skickade de in till Sveriges radio P3:s program Osignat – vilket riktar sig till artister som ännu inte fått skivkontrakt. Låten gick rakt upp på listans förstaplats, där den stannade i fem veckor – maxlängden för hur länge en låt får ligga på listan. Bara ett annat band har lyckats med det tidigare.

När de sedan släppte sin andra singel "Friskt vågat allt förlorat", plockades den i princip omgående upp av Pelle Moeld och programmet "Fredagsmix" i P3. Detta är första gången som Johan Alander spelas i kanalens ordinarie utbud.

– Det är helt underbart. Jag har arbetat med musik i 11 år och det har inte hänt förut, men nu när jag krokat upp med Hassan tog det två låtar, säger Johan och skrattar.

– Nu är vi historiska, fyller Lawan i och ler brett.

Bandet består även av producenten Fredrik Alexius, som bor i Stockholm.

Med sitt skivbolag fokuserar Lawan och Johan nu all kraft på att ge ut sin egen musik, men i förlängningen vill de ge ut även andra artister. Något som de nu ständigt letar efter.

– Det finns mycket bra rap i den här stan, synd bara att man inte ser någon kvinnlig rappare. Men vi kommer inte bara att ge ut hiphop och inte heller bara artister härifrån. Vi ska vara rikstäckande, säger Lawan Hassan.

– Vi kommer inte ta in artister för att vara snälla heller, vårt bolag ska stå för kvalitet rakt igenom. Ambitionen är att bli ett stort skivbolag. Vi kommer att erbjuda allt, som inspelning, mixning, mastring, videoinspelning, pressbilder, pr, marknadsföring och distribution. Vi satsar allt på detta, allt annat ligger på is, säger Johan.

Närmast i deras planering ligger nu en resa till Stockholm för inspelning av singel nummer tre – "Vad ska du göra". Panda Pompoi vill släppa en singel i månaden, och vad gäller utgivningen så satsar man inte på att släppa några hela album.

– Vi vill inte hålla någon röd tråd i vårt sound, och då blir det svårt att få ihop ett album, säger Johan.

Första artisten som skivbolaget Panda Pompoi nu gör sig redo att satsa på är Musik Direkt-aktuella Anna Lisa Hellqvist. Med henne ska Johan Alander skriva pop-låtar, och inspelningen ska produceras av Johan Klingwall.

– Anna Lisa är den största talang som jag jobbat med. Hon kommer att bli störst i Sverige. Jag är tacksam att hon vill jobba med oss, hon blir vår första storsatsning, säger Johan Alander.