Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rafflande i Duveds puckelpist

Ludvig Fjällström kan titulera sig skandinavisk mästare i puckelpist i och med vinsten i helgens Skandinaviska Mästerskap. Efter en rafflande parallellpuckelfinal fick han dock se sig slagen av 17-årige Baltasar Bengtsson från Luleå.

Det var riktigt hårda tävlingar i Duved där åkare från Sverige, Norge och Finland gjorde upp om titlarna. På lördagen var backen mycket hård men allt eftersom dagen led blev pucklarna mjukare, under finalerna kunde åkarna släppa på ordentligt.

Åres Walter Wallberg hade lyckats ta sig till final via ”sista-chansen-kvalet” för att i finalens första åk avgöra ungdomsklassen i suverän stil.

Tidigare hade Isa Lundblad från Gävle kört hem damer ungdom, Fia Wersén i damer kids och Albin Holmgren tagit hem vinsterna i kidsklasserna.

– Det är fantastiskt att se åkarna, hur snabbt de utvecklas, säger förbundskaptenen Tomas Carlqvist. Nivån har verkligen höjts i ungdomsklassen och det gläder mig.

På elitsidan var det världscupåkarna som tog vinsterna: Norska Hedvig Wessel blev skandinavisk mästare före Luleås Julia Nilsson och hemmaåkaren Veronica Carlqvist.

Ludvig Fjällström från Åre visade verkligen sin klass och hade greppet om finalen och bjöd på loop truckdriver – ett ganska ovanligt trick. Utmanarna kom framför allt från Skåne, Felix Elofsson och Emil Stegfeldt gjorde bra, rena åk.

– Ludvig har rutin från både world cup och OS och det märks, fortsätter Carlqvist. Det kändes väldigt stabilt, trots de tuffa utmanarna.

Parallell puckelpist brukar innebära hetsigare åkning, kortare åktider och stora hopp.

På söndagen var det dessutom en riktig slaskpuckel och åkarna kunde satsa fullt. För publiken blev det en riktig show och några riktigt tajta race. Klassen tjejer kids dominerades av Åre slk, Fia Wersén vann över Thea Wallberg och Lif Wilsby lyckades säkra en bronspeng – hennes första mästerskapsmedalj. På pojksidan vann Albin Holmgren före Anton Jansson, båda Åre.

Finalerna bjöd på åkning i absolut toppklass. Ungdomsklassen var ett getingbo där Isa Lundblad från Gävle säkrade ungdomsmästerskapet bland tjejerna. I herrar ungdom levererade Walter Wallberg ett mycket stabilt finalåk och vann mycket övertygande.

– Walter har ett riktigt bra tryck i sin åkning, det ska bli spännande att följa hans vidare utveckling, säger Tomas Carlqvist.

Damer elit var en mycket öppen fråga – men när allt ställdes på sin spets var det rutinen som avgjorde. Norges Hedvig Wessel ställdes mot Åres Veronica Carlqvist. I racet visade de båda world cup-åkarna hur gärna de vill ta hem titeln. Avgörandet kom i sista hoppet där Veronica kraschade i landningen och fick nöja sig med ett silver.

Ludvig som varit stabil hela tävlingen igenom ställdes mot Baltasar Bengtsson som tagit sig till sin första stora mästerskapsfinal. Baltasar hade allt att vinna och satsade fullt ut och fick till det kanonåk som krävdes för att snuva Ludvig på segern. Marginalen blev 13-12 i Baltasars favör i en av de bästa parallellfinalerna på flera år.

– Åre slk har gjort ett fantastiskt jobb och arrangerat en årets bästa tävlingar. En perfekt avslutning på säsongen, menar Tomas Carlqvist.