Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragnar Eriksson

Ragnar Eriksson har avlidit.

Vår far Ragnar föddes hösten 1920 som Sara Erikssons första barn. Sara och hennes föräldrar bodde i Sjösved i Oviken. Som ung ogift mor fick Sara söka arbete utanför hemmet och Ragnar växte upp hos morföräldrarna. Ragnar talade om uppväxten hos mormor Karolina med stor värme. Vintertid var Sara ofta borta på olika arbeten, men sommarmånaderna kunde hon ta med Ragnar när hon arbetade som butöus. Somrarna på fäbodarna mellan Storsjöbygden och fjället bar han inom sig hela livet. Där fick han från tidig barndom delta i alla göromål, ordna med ved och hålla elden igång under messmörkoket, vara med och bärga vinterförråd av bär och fisk.

Fram till den dag i oktober 2013 då han måste söka sjukhusvård var Ragnar i full aktivitet med att skörda i de egna trädgårdslanden och göra gården Borgåker klar för vintern. Höstfisket i Grucken – en av årets höjdpunkter – genomförde han också i år med mågen Sven-Erik.

Förråden av lingon och blåbär är som vanligt välfyllda, vedboden är full. Men nu är det tomt i huset.

Från Borgåker kom Märta Eriksson som blev Ragnars livskamrat. Märta och Ragnar fick sex barn som alla föddes hemma i Borgen. Under ett tiotal år på 1950- och 60-talen bodde familjen i Vigge, där Ragnar förestod konsumbutiken. På den tiden fanns fyra affärer i Vigge. Konsum hävdade sig väl, det var svårt att motstå att gå och munhuggas med Ragnar. Humorn, den snabba repliken och de ibland handgripliga skämten fick både kunder och kollegor också ta del av under de mer än trettio år som Ragnar arbetade på Mejerihandeln i Myrviken. Många ännu levande anekdoter visar att hans person bidrog till en lättsam och kamratlig stämning på Mejerihandeln, som då var en stor arbetsplats.

Märta och Ragnar bodde från mitten av sextiotalet åter på Borgåker, som blev den viktiga mötesplatsen för barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Så har det fortsatt att vara även sedan Märta dog 2005.

Ragnar hade en stark lust att leva och vara verksam i den värld han var en så självklar del av.

När det stod klart att det inte längre skulle bli möjligt tog han adjö. Trött, men utan bitterhet och med den omisskännliga glimten i ögat.

Ragnar blev 93 år. Det är förstås en hög ålder och själv menade han att man nog får vara nöjd när livet blev så långt. Men det blir tomt efter pappa Ragnar.

Vi vet att hans syskon med familjer och många vänner delar saknaden med oss.

Barnen med familjer