Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragnaröks ägare om framtiden

Lågorna slukade Ragnarök en morgon i september ifjol.

I dag finns bara ruiner kvar av den omtyckta restaurangen.

– Det är ett tapp för Brunflo, säger Jörgen Jönsson, som hoppas kunna bygga upp Ragnarök igen.

Klockan var 06.20 den 30 september 2013 när Jörgen Jönsson fick ett telefonsamtal från en bybo. Han väcktes av nyheten om att hans restaurang i Brunflo stod i lågor. Tio minuter senare var han på plats. Då fanns redan brandkåren där med flera personer som jobbade för fullt.

– Då sa de att det var lugnt. Jag behövde inte plocka ihop några grejor. Men pang bom så var plötsligt allt nedbrunnet. Vi lyckades inte rädda någonting fastän det fanns fullt med räddningspersonal på plats. Jag fattar inte att det kunde gå så snett, säger Jörgen Jönsson.

Det har snart gått ett halvår sedan branden. Varje dag möts han av människor som vill att han startar upp Ragnarök igen. En engagerad bybo har samlat in över 500 namn på personer som vill att restaurangen återuppstår.

– Minst tre personer kommer fram till mig varje dag. Och en dam och gäst som drabbats av en stroke hade skrivit ett helt A4-brev med vänster hand som var mycket gripande, där hon beskrev saknaden och hur eländigt hon tyckte det var.

Intervjun gör vi på caféet i Brunflo. Inne i lokalen finns flera bybor. När de ser Jörgen Jönsson skiner de upp.

– När börjar ni och bygger upp igen? Jag var där och åt varje dag, säger Carl-Erik Mosten.

Han sitter och fikar med Sverre Norberg och Eric Stjernberg som också de vill ha tillbaka restaurangen.

– Det är en stor saknad i byn, säger de.

Jörgen Jönsson tog över restaurangen av en kompis för drygt två år sedan. Han jobbade då heltid på SAS, men valde att gå ner i tjänst för att driva Ragnarök tillsammans med sin sambo Chanapa Seetraihueng.

– Jag jobbade i princip dygnet runt. Det var slitigt, men roligt. Det är ett kall att hålla på med sådant här. Jag har lagt ner blod, svett och tårar i Ragnarök, säger han.

Önskan är att kunna starta upp igen. Jörgen Jönsson hade restaurangen dåligt försäkrad, men får nu hjälp av juristen Mats El Kott. De hoppas bland annat kunna få ut ersättning från brottsoffermyndigheten.

I februari dömdes en 27-årig länsbo för att ha orsakat branden. Han bodde i den lägenhet i byggnaden där branden startade. Straffet blev tre års fängelse och att betala skadestånd till de drabbade.

– Då fick jag 24 000 kronor för förlorad hyresintäkt. Det behövs säkert 10 miljoner för att kunna starta upp Ragnarök igen, säger Jörgen Jönsson.