Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda – den odemokratiska kommunen

Ragunda styrs i dag av S och C som har satt sin prägel på kommunen. Ekonomin är under all kritik, Demokratin är indragen. Vid kommunfullmäktige 18 december ställde jag några enkla/raka frågor endast för att försöka förstå hur kommunalrådet Elisabet Yngström tänker. Tyvärr kunde jag konstatera att jag inte blev klokare på det hon kunde/ville svara på.

Jag var väl medveten om att mina frågor skulle uppröra Elisabet Yngström. Vad jag inte kunde föreställa mig var att Socialdemokraterna skulle ta så illa vid sig att man vid kommunfullmäktige 18 februari tog bort punkten ”Allmänhetens frågestund”.

Innan mötet började ställde jag frågan till Hans Lundqvist (S) varför punkten var borttagen på dagordningen, svaret blev ”på förekommen anledning, du ställde fel frågor och var otrevlig ”. Först blev jag besviken men det byttes till belåtenhet. Mitt uppsåt lyckades, mina enkla raka frågor berörde deras ena hjärnhalva så till den milda grad att man före mötet sammankallade ”presidiet” och beslutade att några frågor från kommuninvånarna ska vi inte ha vid mötena.

Jag har roat mig med att begära ut kopior på handlingar/underlag endast för att se hur vissa sköter sina uppdrag. Jag vill ta tillfället och framföra ett tack till de som har hjälpt mig med detta, trots att det kostade mig 155 kronor,0,50/kopia för att få ut underlag till mitt grävande. Det finns många frågor att ställa till ”styret”, här nämner jag bara några.

Hur såldes Veterinärvillan?

Varför fick hyresgästen en hyressubvention på 12 000 kronor?

Varför blev köpeskillingen 225 000 kronor när kommunen tidigare begärt 600 000 kronor?

Hur har man skött upphandlingen av el?

Elen kostar kommunen cirka 15‑000‑000 kronor per år. Med andra ord en av kommunens stora kostnader.

Varför diskuteras budgeten för 2009 i februari 2009?

Den borde vara färdig och beslutad senast november 2008.

Varför en organisation som till sin storlek passar en kommun med 50 000 invånare?

Ragunda kommun har cirka 5 700 invånare. Kommunen har cirka 600 anställda, alla är inte heltidsanställda. Omräknat till heltidsanställda är det cirka 470 anställda.

Kommunen har 49 leasingbilar. Är det verkligen nödvändigt?

Kommunen påstår att man är mån om företagarna i kommunen trots det har kommunen anställt egna målare, snickare samt fastighetsskötare.

Ragunda kommun har i dag 190 000 000 kronor i lån, en räntekostnad på 7‑600 000 kronor. Pensionsskulden är cirka 190 000 000 kronor.

Ragundaborna behöver politiker som bryr sig om kommunen och inte bara bevakar sin makt.