Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda får pris från kungen "Hoppas att det här kan bli starten"

Ragundas BBK:s arbete med att integrera invandrare har gett eko på högsta ort i Sverige.
Klubben kommer inom kort att få ett stipendium från kung Carl XII jubileumsfond för sitt jobb.

Annons

Ragundas F99-lag gjorde nyligen en mycket stark insats i Skövde Cup och tog sig ända fram till final mot Borås. I laget spelade flera invandrarungdomar.

Invandrare är något som präglar Ragundas verksamhet. Klubben har allt sedan starten 2006 jobbat med att involvera nyanlända invandrare.

I dag är cirka en tredjedel av alla spelare från andra länder än Sverige.

– Vi får regelbundet kvotflyktningar från FN. De är främst från Colombia, Burma, Eritrera, Somalia och Afganistan. Nu i Skövde cup hade vi även en kille med från Syrien, berättar Lars Johnson, en av eldsjälarna i basketklubben.

Idrotten är ett nära nog idealiskt sätt att snabbt sammanföra invandrare till det svenska samhället.

– Det är fascinerande att se. Bollen är ett universiellt språk som kan kommunicera hur bra som helst. Det här gör det lättare att skaffa sig sociala kontakter, att komma in i samhället. Ungdomarna lär sig snabbt sociala koder och hur man uppför sig.

Stannar invandrarna också kvar i Hammarstrand?

– De kommer hit som sin första anhalt och sedan handlar det om hur de trivs. Vi försöker att jobba för det, men ofta sticker de härifrån när de gått ut högstadiet.

Ragundas arbete har även nått högsta ort i landet. Inom kort kommer klubben att få stipendium från den jubileumsfond som kung Carl XII inrättade inför sin 50-årsdag.

Ändamålet är att främja barns och ungdoms fostra och samhällsansvar i Sverige. Ett exempel på en sån verksamhet är det som syftar till ökad integration.

– Jag tror att vi är den enda idrottsföreningen i den här regionen som får stipendiet. Det är en penningsumma som jag tror kommer att utdelas av landshövdningen, berättar Lars Johnson.

Hur rankar du priset?

– Väldigt högt. Att integrera ungdomar i lagen har i flera år varit en stor del av vårt arbete.

Lars Johnson hoppas att stipendiet från kungen kan ge eko även på hemmafronten. Drömmen är en utbyggnad av den lilla sporthallen i Hammarstrand.

– Det är nog bara hypotetiskt. Det kostar för mycket pengar för en fattig kommun. Men vi kan ju hoppas att stipendiet kan bli starten till det.

En större sporthall är nästa steg för Ragunda.

– Jag hoppas att vi kan fortsätta att jobba, men det beror på hur vi orkar. Det är tungsamt. Nästan alla bor i Hammarstrand, men vi måste spela matcherna i Bispgården eftersom våra hallar är för små.

Ett närmare och mindre kostsamt projekt är den streetbasketplan som är på gång på Anders-Olofsskolan. Det mesta pekar på invigning 5 juli, då Ragunda ämnar hålla en av Svenska Basketbollförbundet sanktionerad 3-mot-3-turnering.

Ragunda har även spets på sina ungdomar. Elin Johnson har spelat division 1-basket med Jämtland och till sommarens Miki Herkel Cup i Huskvarna, är både Hugo Johnson och Emilia Axelsson uttagna i region Norr.