Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda förbereder för asylsökande

Ragunda kommun väntas inom kort ta emot cirka 200 asylsökande flyktingar. Älggårdsberget konferens har förberett sina lokaler och står redo att husera alla.

Annons

I tisdags höll Jörgen Leding från Migrationsverket ett informationsmöte på Järåskolan i Bispgården med anledning av den väntade inflyttningen av asylsökande.

Migrationsverkets senaste upphandling av boendeplatser är för tillfället stoppad av domstol. Därför har nu Migrationsverket gjort en konkurrensutsatt direktupphandling. Det betyder att de vänder sig till privata aktörer. En av dem som blivit aktuella är Älggårdsberget konferens i Bispgården. De har gjort stora investeringar för att kunna möta Migrationsverkets krav. Bland annat vad gäller rummens standard och ventilation, utformning av lekplats och närhet till kollektivtrafik.

Morgan Persson, delägare till Älggårdsberget konferens, berättar att de uppfyller alla kraven men att de ännu inte fått någon tilldelning av boende.

För att de ska kunna få en sådan måste först Migrationsverket genomföra en besiktning av fastigheten. När väl den är gjord kan de stå redo inom en till två dagar.

– Vi har folk som är redo att börja arbeta men det är svårt att bygga upp en organisation utan att ha ett datum att jobba mot.

Totalt skulle Älggårdsberget inbringa minst tolv nya jobb till Bispgården om de får tilldelning, de flesta inom kök och städ.

I Sverige erbjuds de asylsökande tre olika boendeformer av Migrationsverket. I första hand erbjuds vanliga lägenheter, här får familjer med barn tillträde i första hand. Sedan finns kollektiva boenden i större fastigheter där de boende får laga sin egen mat. På Älggårdsberget är planen att det tredje alternativet ska gälla. Då bor de asylsökande kollektivt och har fasta mattider tre gånger om dagen. Detta är även den boendeformen med kortast avtalstid av de tre. Avtalen kommer att gälla i tre månader åt gången. Anledningen till de korta avtalstiderna är att det ska underlätta när någon exempelvis får plats i någon av de mer långsiktiga boendeformerna.

Läs mer:

Klart med nästan 700 nya asylplatser i länet