Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda har högst kostnad för äldreomsorg

Förra året hade Ragunda kommun den högsta kostnaden för vård och omsorg av äldre i hela landet.

Annons

36 procent av Ragundas totala kostnad gick till vård och omsorg av personer som är 65 år och äldre. Det gör att Ragunda kommun hamnar överst på listan över landets kommuner. Andra kommuner som också hamnar högt finns i Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten. Längst ned på listan återfinns tre kommuner i Stockholmsregionen. I genomsnitt gick 11 procent av kommunernas kostnader till vård och omsorg av äldre förra året. Det här skriver Dagens Nyheter och hänvisar till uppgifter från Socialstyrelsen.

Myndigheten har också listat hur stor andel av kommunernas totala kostnader som läggs på vård och omsorg av personer som är 65 år och äldre i förhållande till den gruppens andel av kommunens befolkning. Vid en sådan beräkning hamnar Ragunda på plats fem. Kommunens andel för vården och omsorgen var 30 procent högre än hur stor andel som 65-åringar och äldre utgör av samtliga invånare i kommunen. Åre kommun återfinns på en nionde plats.

– Det här är definitivt en indikation på kommunernas och de lokala politikernas ambitionsnivå för äldrevården, säger Matilda Hansson, utredare på Socialstyrelsen, till DN.