Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda kommun anmäls till JO

Ragunda kommun har anmälts till Justitieombudsmannen, JO. Anledningen är att kommunen ska ha brutit mot lagen när den anlitade en privat socionomkonsult för att göra en vårdnadsutredning.

Annons

Det var i våras som Östersunds tingsrätt förordnade socialnämnden – som i Ragunda i praktiken utgörs av kommunstyrelsen – att göra en vårdnadsutredning.

Då valde Ragunda kommun att låta en privat socionomkonsult att göra utredningen. Justitieombudsmannen har tidigare fördömt att socialtjänstutredningar görs av privata företag, eftersom det enligt JO inte är förenligt med grundlagen.

Det är juristen som är ombud för en av de berörda i tvisten som har skickat in anmälan till JO. Där står också att de inte hann yttra sig om utredningen innan den skickades till tingsrätten tidigare i höstas.

ÖP har den senaste tiden rapporterat mycket om socialtjänsten i Ragunda, där chef och personal på individ- och familjeomsorgen har berättat om hög arbetsbelastning och underbemanning.