Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragunda kommun vänder om vindkraft

Kommunfullmäktige i Ragunda väntas nästa vecka säga ja till de vindkraftsprojekt man tidigare försökt stoppa. Anledningen är att mark- och miljödomstolen fastslagit att kommunens tidigare avstyrkan är ogiltig.

Annons

Det var i oktober i fjol som kommunfullmäktige avstyrkte Statkraft SCA:s begäran om att få öka höjden på vindkraftverken i Björkhöjden-Björkvattnet, Bodhögarna och Ögonfägnaden med 50 meter.

Kommunens bygg- och miljönämnd hade gjort bedömningen att den begärda ökningen av höjden skulle innebära en störning för omgivningen. Därför ansågs inte ändringen vara förenlig med kommunens plan för vindkraft i de aktuella områdena.

Samma bedömning gjorde även kommunfullmäktige som alltså avstyrkte bolagets begäran.

Enligt mark- och miljödomstolen var det dock ett felaktigt beslut.

Kommunens avstyrkan anses inte vara giltig eftersom kommunen redan anvisat områdena för de aktuella vindkraftparkerna.

– Så länge parken uppfyller de regler och riktlinjer som andra parter än kommunen fastställer så har inte kommunen möjlighet att förändra beslutet, påpekas i mark- och miljödomstolens beslut.

Kommunstyrelsen förslår därför kommunfullmäktige att upphäva det kritiserade beslutet och tillstyrka de begärda höjdändringarna.

Samtidigt väntas kommunfullmäktige även tillstyrka SCA Energy AB:s planerade vindkraftpark som omfattar 130 kraftverk med en maximal höjd av 220 meter i Björnsjöbodarna i gränsområdet mot Bräcke kommun.

Även det ärendet har behandlats tidigare men återremitterades för komplettering av ansökan. Så har nu skett och bygg- och miljönämnden föreslår att fullmäktige tillstyrker denna ansökan.

Annons