Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda kommun vänder om vindkraft

Kommunfullmäktige i Ragunda väntas nästa vecka säga ja till de vindkraftsprojekt man tidigare försökt stoppa. Anledningen är att mark- och miljödomstolen fastslagit att kommunens tidigare avstyrkan är ogiltig.

Det var i oktober i fjol som kommunfullmäktige avstyrkte Statkraft SCA:s begäran om att få öka höjden på vindkraftverken i Björkhöjden-Björkvattnet, Bodhögarna och Ögonfägnaden med 50 meter.

Kommunens bygg- och miljönämnd hade gjort bedömningen att den begärda ökningen av höjden skulle innebära en störning för omgivningen. Därför ansågs inte ändringen vara förenlig med kommunens plan för vindkraft i de aktuella områdena.

Samma bedömning gjorde även kommunfullmäktige som alltså avstyrkte bolagets begäran.

Enligt mark- och miljödomstolen var det dock ett felaktigt beslut.

Kommunens avstyrkan anses inte vara giltig eftersom kommunen redan anvisat områdena för de aktuella vindkraftparkerna.

– Så länge parken uppfyller de regler och riktlinjer som andra parter än kommunen fastställer så har inte kommunen möjlighet att förändra beslutet, påpekas i mark- och miljödomstolens beslut.

Kommunstyrelsen förslår därför kommunfullmäktige att upphäva det kritiserade beslutet och tillstyrka de begärda höjdändringarna.

Samtidigt väntas kommunfullmäktige även tillstyrka SCA Energy AB:s planerade vindkraftpark som omfattar 130 kraftverk med en maximal höjd av 220 meter i Björnsjöbodarna i gränsområdet mot Bräcke kommun.

Även det ärendet har behandlats tidigare men återremitterades för komplettering av ansökan. Så har nu skett och bygg- och miljönämnden föreslår att fullmäktige tillstyrker denna ansökan.