Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda och Bräcke rankade sämst i landet

Ragunda och Bräcke har sämst så kallad mänsklig utveckling i hela landet. De två kommunerna ligger i absoluta botten bland landets 290 kommuner i den rankning över bland annat skola, jobb och hälsa som tankesmedjan Reforminstitutet gjort. I länet hamnar Åre bäst på en 46:e plats.

Den nu presenterade jämförelsen mellan kommunerna bygger på uppgifter hämtade från tillgänglig statistik från exempelvis Skolverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Totalt rör det sig om 18 olika faktorer som fördelats på de fem huvudkategoriernas skolan, jobben, hälsan, pengarna och den kategori man kallar "hopplöshet och utanförskap".

I den här jämförelsen mellan landets kommuner hamnar alltså Ragunda på plats 290 och Bräcke på plats 289.

I så gott som samtliga kategorier får de två kommunerna mycket lågt betyg. Det gäller bland annat antalet arbetslösa och att så få ungdomar går vidare till universitetsstudier efter sin gymnasieutbildning.

De bästa enskilda placeringarna får Ragunda och Bräcke när det gäller skolan. Jämför man andelen elever som hoppat av sina gymnasiestudier ligger Bräcke på plats 121 av landets 290 kommuner.

Ragunda hamnar på plats 153 när det gäller andelen elever som inte får godkända betyg i grundskolan.

Men i jämförelsen som rör antalet sjukskrivna tillhör båda kommunerna de sex kommuner i landet som har flest långtidssjukskrivna.

Strömsund, som totalt hamnar på plats 280, har en delplacering som sticker ut. Den rör avhoppade gymnasieelever. Där ligger Strömsund så pass bra till som på en 28:e plats. Ragunda ligger här på plats 255.

Berg hittar vi på totalplats 250. Inte oväntat är det medelinkomsten bland Bergsborna som drar ner betyget rejält. Där är det bara en kommun i landet, Borgholm på Öland, som har lägre medelinkomst.

Åre ligger alltså bäst till av länets kommuner i den här rankningen. Där är exempelvis ungdomsarbetslösheten mycket låg. Bara fyra kommuner har lägre arbetslöshet bland ungdomarna.

Husprisutvecklingen bidrag också till att Åre ligger högt på listan. Bara fem andra kommuner har haft en bättre prisutveckling på husen de senaste 10 åren. Även i Härjedalen och Östersund har den prisutvecklingen varit avsevärt bättre än i de flesta andra kommunerna.

I kategorin "hopplöshet och utanförskap" har bland annat vuxnas utanförskap jämförts. Alltså hur stor andel av befolkningen i åldern 20-64 år som varken arbetar eller studerar.

Bland länets kommuner är den andelen lägst i Åre och högst i Bräcke.

Kommunerna Lomma i Skåne och Täby utanför Stockholm toppar inte oväntat den sammanlagda kommunjämförelsen.

Tankesmedjan Reforminstitutet finansieras av stiftelsen Fritt Näringsliv.