Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragunda tar emot ensamkommande flyktingbarn

Nu ska även Ragunda kommun ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det beslutade kommunfullmäktige på onsdagskvällen.

Med beräknad start 1 maj nästa år räknar man med att ta emot 10-talet barn varje år. För att klara detta inrättas 11 nya tjänster. Sedan 2007 har kommunen tagit emot flyktingar. I år har man tagit emot drygt 50-talet flyktingar som är inkvarterade i ett antal lägenheter i Bispgården, Hammarstrand och Stugun.

Fullmäktiges beslut om mottagande av ensamkommande flyktingbarn innebär också att man fortsätter att ta emot övriga flyktingar enligt det avtal man redan har med länsstyrelsen.

Beslutet fattades efter en information av kommunens integrationssamordnare Elisabeth Johnson som berättade om flyktingmottagandet i stort och hur det i dag bedrivs i kommunen. Hon påpekade också att hela verksamheten bekostas av staten.

– Det ger ju en god slant, men det är inte pengarna utan medmänsklighet och solidaritet som är det viktiga. Vi ska se flyktingarna som en resurs och välkomna mångfalden Vi har flera exempel på att man stannat här och fått jobb, underströk hon.

Kommunalrådet Terese Bengard (S) höll med.

– Självklart handlar det om solidaritet men vi vill ju också bli fler i kommunen, sade hon.

Att integrationsverksamheten är viktig återspeglas redan i kommunens budget som för nästa år beräknats på en befolkningsökning från tidigare 5 393 till 5 450 invånare i Ragunda kommun.