Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hittade 5 000 år gammal älg

/
  • Här är den 5 000 år gamla älgen. Bilden är förstärkt i färgerna och fotografen har ritat ut en linje runt älgen för att det ska synas tydligare.

Deppiga över att fäbodstigen var sönderkörd vände arkeologen David Loeffler och hans sambo Eiwor Granberg blicken mot berget. Och där hittade de en hällmålning.

– Plötsligt händer det, säger David Loeffler.

Annons

Det hela hände torsdagen 4 augusti. Arkeologen David Loeffler var ute med sin sambo Eiwor Granberg för att inspektera en fäbodstig på Dusnäsberget, utanför Stugun.

– Jag jobbar på Skogsstyrelsen och besiktar de tips om lämningar som kom fram under projektet Skog och historia, säger David Loeffler.

Paret gick och gick på den i stort sett obefintliga fäbodstigen.

– Den var tyvärr ganska så förstörd av skogsbruket, säger David Loeffler.

De vände blicken uppåt och såg på håll några hällar. Det kändes långt mer lockande att gå dit än irra runt på kalhygget.

– Vi beslöt oss för att gå och leta hällmålningar. Det var mest på skämt. Och så hittade vi en. Det var både lite tur och skicklighet, säger David Loeffler.

För hällmålningen fanns i typisk miljö: Högt upp och med fin utsikt. Eiwor Granberg blev lycklig medan David Loeffler var mer avvaktande.

– Vi ringde till Jamtli, de har två experter. De följde med och bekräftade direkt att det var en hällmålning. De tyckte nästan att jag var lite sjåpig som inte velat tro det på en gång, säger David Loeffler.

Han berättar att målningen föreställer en älg och kanske en människa som står ovanför älgen. Själva målningen är gjord på stenåldern och därmed cirka 5 000 år gammal. Fast det slår på flera tusen år.

Det finns drygt 60 hällmålningar i länet. Men det här är den första i Stugunområdet. Nu ska David Loeffler beskriva hällmålning enligt fastlagda normer och sedan kommer Riksantikvarieämbetet att registrera fyndet.

Mer läsning

Annons