Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt ett ton gädda drogs upp ur älven

/
  • Två av medhjälparna vid invägningen Ulf Nässén och Bob Jonsson, båda från Stugun.

Som vanligt var det festligt, folkligt och fullspikat när gäddtävlingen Storsloken avgjordes längs Indalsälven i Stugun i lördags.

Annons

Tävlingen har blivit en av bygdens årliga folkfester. 92 deltagande lag, med lika många båtar, gav sig iväg från platsen i närheten av bron.

Här fanns allt från vanliga små plastbåtar till helsvetsade finska aluminiumbåtar med motorer på 50 hästkrafter till en så kallad ribb-båt med en 250 hästkrafters motor i baken.

Ingen tvekan om att snabbast ut till fiskeplatserna gäller, det är som en stor motorbåtstävling med gemensam start, viket det egentligen också är. Ut till fiskeplatser som ligger runt en mil uppströms mot Näverede kraftverk. Och här är det inte bara båtarna välutrustade för tävlingen utan i minst lika hög grad de tävlande på båtarna med spön och drag som, nog i vissa fall, står i klass med båtarnas hästkraftsantal.

Och gäddor fanns det, som vanligt, i mängder och som högg på de förväntansfulla tävlandes drag. Det kom det bevis på när tävlingen avslutades klockan 15 och båtarna kom in mot platsen för invägningen.

Massor med folk i alla åldrar som var nyfikna på och ville se om det fångats någon riktig bamse till gädda, och det hade det gjort.

Bygdens egen son, Peter Zwahlen, stod för dagens största, en som vägde 9,74 kilo.

Totalt vägdes det in gäddor till en vikt av över ett ton, närmare bestämt 1195,65 kilo. En siffra som får en att undra hur mycket gäddor det finns i denna del av Indalsälven.

Jan-Eric Håkansson

Mer läsning

Annons